Lille Syd Strækningen Roskilde-Køge-Næstved, der blev åbnet af SJS i 1870 som en del af sydbanen til Masnedsund (Vordingborg). Da jernbanen fra Ringsted til Næstved blev åbnet i 1924 som en del af Sjællandske Midtbane blev Roskilde-Køge-Næstved efterhånden til Lille syd.

Strækningens stationer er generelt anlagt i 1870, medens Herfølge og Lille Skensved stationer er anlagt 1908, Bråby ca. 1924 og trinbrætterne Ølby og Næstved Nord er anlagt i 1992 hhv. 1990. De oprindelige stationer på Sydbanen blev opført under ledelse af arkitekt Charles Abrahams (eller Chr. Abrahams).

Strækningen bliver fjernstyret fra Roskilde FC. Sikringsanlæggene (såkaldt datamatstyrede anlæg - DSB type 1977) på landstationerne blev etableret omkring 1985 og er samme type som på strækningen Vejle-Holstebro. Da Banedanmark (før da Banestyrelsen/DSB) ikke har sikret nødvendig support af disse relativt nye anlæg, er de blevet nødlidende og derfor er det planlagt at strækningen skal være pilotprojekt for indførelsen af det nye sikringsanlæg og togkontrolsystem ERTMS/ETCS 1).

Før 1924 var det trafik til/fra Masnedø som gav trafik på banen som en del af Sydbanen. Efter åbning af den dobbeltsporede første etape af Midtbanen mellem Næstved og Ringsted blev det meste af den gennemgående trafik flyttet dertil. Men efter 1924 har der være enkelte gennemgående tog til/fra Nykøbing Falster og internationale tog.

Strækningsbeskrivelse Sjællandske Sydbane Roskilde-Køge-Næstved-Masnedø.

Ekspeditionssteder:

Print/export