Haslev station med tog. 1870Haslev station er en af de oprindelige stationer fra anlægget af Sjællandske Sydbane (fra 1924 Lille Syd) i 1870. Stationsbygningerne på sydbanen blev alle tegnet af samme arkitekt - Charles Abrahams - og stationsbygningerne i Haslev, Tureby og Lundby var stort set ens. Stationsbygningen er siden udvidet flere gange, første gang ved en forlængelse i 1883.

Sidesporene lå overfor stationsbygningen (på nordsiden af hovedsporene) - dog med et sidespor fra spor 1 til posthuset og sidespor over til Savskærerivej. I dag er kun de to togvejsspor tilbage. I modsætning til Sydbanens øvrige stationer er det gennemgående spor - det mest rette spor gennem stationen - fortsat spor 1, dvs. sporet nærmest stationsbygningen, der altså så også er gennemkørselsspor.

Stationen skulle oprindeligt ligge ved landsbyen Bråby men i sidste øjeblik før anlæggets begyndelse i 1868 gav lensgreven på Bregentved tilladelse til anlægget ved Haslev. Stationen blev anlagt ca. 700 m nord for landsbyen Haslev. Forbindelsen mellem landsbyen og stationen etableredes som Jernbanegade, der i dag er byens handelsgade.

Haslev station ca. 1870 Haslev station cirka 1968

Print/export