Olivenolie er en vegetabilsk olie, som er udvundet fra frugten fra Europæisk oliven (Olea europaea), der stammer fra middelhavsområdet. Olivenolie anvendes i mad, kosmetik og sæbe. Olivenolie anses for at være en sund diætolie, fordi den har et højt indhold af monoumættede fedtsyrer.

Grader og [[klassifikation]]

International Olive Oil Council (IOOC) sætter kvalitetsstandarder anvendt af de større olivenolieproducerende lande.

Produktionsklassifikation

Olivenolieproduktion klassificeres i 3 dimensioner:

 1. 'Udvindelse' - Hvordan er olien blevet fremstillet?
  • Jomfru - Henviser til at olien er blevet fremstillet udelukkende ved mekaniske processer ved lave temperaturer.
  • Rektificeret - Betyder at olien er blevet behandlet kemisk for at neutralisere stærke lugt- og smagsstoffer og for at nedsætte syreindholdet.
  • Olie af olivenpresserester - Betyder at olien er udvundet fra olivenpresserester under anvendelse af kemiske opløsningsmidler - mest hexan - og under anvendelse af opvarmning.
 2. 'Kemi' - Hvordan er oliens kemiske sammensætning?.
 3. 'Smag' - Hvordan smager olien?

Salgsetiketter

Standarderne er komplicerede. http://www.internationaloliveoil.org/oliveworld_usingoil.asp Etiketter i butikker viser dog klart en produktopdeling:

 • 'Ekstra jomfru olivenolie' - fremstillet ved mekanisk presning af sunde oliven. Den indeholder højst 0,8% fri syre og bliver bedømt til at have en overlegen smag.
 • 'Jomfru olivenolie' - er også fremstillet ved mekanisk presning af oliven. Den har et syreindhold på maks. 2% og bliver bedømt til at have en god smag.
 • 'Olivenolie' - er en blanding af jomfru olivenolie og rektificeret bomolie, som indeholder maks. 1% fri syre.
 • 'Olie af olivenpresserester' - er en blanding af rektificeret olie af olivenpresserester og muligvis noget jomfru olivenolie. Den produceres med konsumering for øje, men den må ikke kaldes for olivenolie.
 • 'Bomolie' - er olivenolie, som ikke anvendes til konsumering; Bomolie anvendes til industriformål.
Opbevaring og udseende

Olivenolie opbevares bedst mørkt og kælderkoldt, dvs. mellem 12-16 °C. Den skal beskyttes mod luftens ilt og mod andre varer med stærk lugtafgivelse, da den ellers kan optage smagsstoffer herfra.

Bliver olivenolie sat i køleskab ved ca. 5°C vil olien blive hvidlig, uklar og klumpet fordi nogle af fedtsyrerne bliver faste, men olivenolien tager ikke nødvendigvis skade af det. Sættes olivenolien udenfor køleskabet ved stuetemperatur, vil den få sit oprindelige udseende igen.

Kilder/referencer
Se også
Eksterne henvisninger
Print/export