Smør er et mælkeprodukt, som bliver produceret ved at kærne fløde. Traditionelt anvendes komælk, men mælk fra bøfler, får, geder og yakokser kan også anvendes. Ved fremstilling i kontinuerlig smørmaskine anvendes frisk fløde, der normalt syrnes efter kærning, med IBS-metoden(Indirekte Biologisk Syrnet),mens man ved fremstilling i traditionel smørkærne anvender syrnet fløde, der som biprodukt giver „gammeldags“ kærnemælk. Smør består hovedsageligt af vand- og mælkeproteiner samt omkring 80% fedtstof. Hovedbrugen af smør er det samme som med vegetabilsk olie eller margarine, hvilket er en krydring af maden. Disse produkter gør det desuden nemmere at stege på en pande, hvis de bliver smurt på panden inden stegning. Smelter man smør ved lav temperatur, deler smørret sig i kasein, rent smørfedt og proteiner. Dette rene smørfedt i fast tilstand kaldes også ghee, og anvendes i indisk, russisk, mellemøslig og asiatisk madlavning.

Smør er solidt men også en smule blødt ved stuetemperatur og smelter nemt. Farven er typisk svagt gullig, men kan variere fra gul til næsten hvid. Farven på smørret er blegere, hvis køerne spiser lagret i stedet for frisk græs om vinteren. Hvis køerne får lov at græsse hele året rundt, vil smørrets farve ikke ændre sig betydeligt. Ligesom farven, vil smørrets hårdhed og sprødhed variere med foderet og årstiden. For at modvirke dette, benytter mejerierne sig af temperaturbehandling af kærnefløden for at kontrollere smørfedtets krystallisering.

Mange gange er smør tilsat ingredienser for at forbedre produktet. F.eks. kan der være tilsat salt eller konserveringsmidler. Endvidere bliver det meste smør i dag produceret således, at smørret er lettere at smøre på brød.

Print/export