'Litra EG', typebetegnelse for det første EG lokomotiv, som DSB modtog i 1999 fra det tyske firma Siemens AG af typen Siemens ES64 EuroSprinter. De 13 lokomotiver fik numrene 'DSB EG 3101-3113' som DSB-lokomotiver.

Det nye godstogslokomotiv, blev hjemkøbt i forbindelse med Øresundsforbindelsens åbning.

Samtidig havde DSB Gods et ønske om, at deres nye godstogslokomotiv skulle kunne operere dybt inde i Sverige, samt langt nede i Tyskland. Den opgave kunne det nye lokomotiv løse, i og med, at det kan køre på det svenske/tyske strømsystem (15 kV-16 2/3 Hz), samt det danske (25 kV-50 Hz).

Desuden havde man oplevet et godstog strande på stigningen op af tunnellen under Storebælt, så man havde hidtil været nødt til at mindske antallet af vogne eller køre med et ekstra lokomotiv. Det nye lokomotiv var imidlertid udstyret med en så kraftig motor, at det alene var i stand til at trække de lange og tunge godstog hele vejen under Storebælt.

DSB's glæde ved det nye lokomotiv blev dog kort, for i 2001 overgik DSB Gods, samt dets lokomotiver til DB Schenker Rail Scandinavia, som dengang hed Railion Danmark.

Lokomotiverne anvendes primært til Danlink-transitgodstog mellem Malmö og Padborg. Anvendelsen længere ind i Sverige og til rangerbanegården Maschen syd for Hamburg er ophørt.

FAKTA
  • Effekt: 8800 hk
  • Akselfølge: C0-C0
  • Max. hastighed: 140 km/t
  • Tjenestevægt 132: tons
  • Længde over puffer: 20,9 meter
Print/export