En jernbanefærge er en færge designet til at overføre jernbanevogne og derved at forbinde to eller flere jernbaner på landjorden.

Færgeruter i Danmark

Første overfart i Danmark var forbindelsen på Lillebælt, der kom i 1872. Derefter kom overfarten over Storebælt i 1883. Disse 2 ruter blev toneangivende for de andre ruter som DSB havde andel i. Bl.a. havde skibene standard-dimensioner, som passede ind i de færgelejer der blev anlagt i andre færgehavne. Færgerne kunne derved flyttes rundt imellem ruterne efter behov.

DSB's ruter til udlandet blev normalt drevet i samarbejde med det jernbaneselskab som overfarten gik til. Dog var Helsingør-Helsingborg en ren DSB-rute, indtil rutens organisation blev omlagt i 1991, ved at aktiviteterne lagdes sammen med det svenske selskab SweFerry i et samarbejde med navnet Scandlines. Her anskaffedes 2 nye jernbanefærger med en ny form.

I 1995 blev færgedriften udskilt til DSB rederi A/S og i 1997 ændredes navnet på rederiet til Scandlines A/S.

Andre rederier har også medtaget jernbanevogne på ruter i og til/fra Danmark.

Ruter med Storebæltsform

Hjulfærgen //Prinsesse Aleksandrine// af Gedser, DSB. Færgen var bygget på værftet Schichau, Elbing, i [[1903]] (da den senere [[Dronning Alexandrine]] endnu ikke var kronprinsesse). Færgen var hjemmehørende i [[Gedser]] og blev drevet med damp. Færgen blev ophugget i [[1935]].

Ruter med Lillebæltsform

Rute med stor Storebæltsform

Rutens færger have samme form som de nye Intercityfærger på Storebælt.

Andre ruter

Nogle færgeruter overførte godsvogne som en supplement til den øvrige trafik.

Eksterne henvisninger

Se også

Print/export