Emil Moritz Rathenau (11. december 1838 i Berlin20. juni 1915) var en tysk virksomhedsleder, der grundlagde elektronikvirksomheden AEG.

Biografi

Emil Rathenau var født i en velhavende jødisk familie. Han blev selv allerede i 1865 medejer af en fabrik, og mens han var på rejse for denne, fik han øjnene op for elektriciteten, der var stærkt på vej frem i samfundet. Med hjælp fra banker fik han rettighederne til at fremstille produkter, som Thomas Edison havde patenter til. I 1883 dannede han „Deutsche Edison-Gesellschaft für angewandte Elektricität“, der i 1887 blev til „Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft“ (AEG).

I 1903 blev han direktør for AEG. Sammen med sin konkurrent og forretningspartner Werner von Siemens dannede han „Telefunken Gesellschaft für drahtlose Telegraphie mbH“, og Rathenau havde også en række poster i bestyrelsen for „Berliner Handels-Gesellschaft und der Elektrizitäts AG vorm. W. Lahmeyer & Co.“.

I privatlivet blev han i 1866 gift med Mathilde Nachmann, datter af en bankmand fra Frankfurt. De fik to sønner, Erich og Walther Rathenau. Sidstnævnte blev selv industrimand samt politiker og progressiv økonom.

Print/export