Lucullus' overdådige måltider

Lucullus - den førende gourmet på Forum Romanum - er i dag næsten glemt. Og det er en skam, for han og hans utrolige måltider er i høj grad værd at kende.

Lucullus var multi-millionær og nød det. Han gjorde hvad der passede ham, og hans navn blev udødeligt på alverdens sprog som selve ordet for luksus og overdådighed: Lukullisk.

Lucullus holdt prægtige og ødsle fester, men det er typisk for ham, at den berømteste af dem ikke var et vildt orgie med druk og sex, som man plejer at forbinde med det gamle Rom. Lucullus behøvede ikke at gøre skandale for at blive bemærket. Der var simpelt hen format over alt hvad han foretog sig, og hans mest omtalte gilde var en lille, improviseret middag.

Historien er den, at vennerne Pompejus og Cicero, den berømte taler, en dag mødte ham på Forum Romanum og spurgte, om han havde noget for den aften. Da han sagde nej, sagde Cicero:

-Fint, for vi agter at komme hjem og spise hos dig!

Lucullus bad, om ikke de ville vente til dagen efter, så han kunne forberede middagen ordentligt. Men de to venner ville netop tvinge ham til at vise, hvad han duede til her og nu, og det eneste han fik lov til, var at sende en slave hjem med besked. Lucullus fandt sig i det og bad slaven sige, at man blev tre til middag, og at der skulle serveres i Apollon-salen.

Alle vidste, at Lucullus i sit hjem havde flere spisesale i alle størrelser og grader af luksus. Men man vidste ikke, at han også havde en fast aftale om, hvad serveringen skulle koste i hver enkelt af dem. Hans personale vidste, at Apollon-salen betød alle sejl sat til, og handlede derefter.

Cicero og Pompejus kom om aftenen og blev overraskede over at finde en dunder-middag af højeste karat. Folk talte siden om, hvad den havde kostet - 200.000 sestertier i alt. Det svarer nogenlunde til 40.000 kr - kuverten! Det kan man faktisk få en hel del for i vore dage.

Nu bestod en middags pris dengang ikke kun af det, man spiste og drak. Det fornemme bordservice talte også med - og hos Lucullus var det prydet med juveler. Der var underholdning ved bordet, dans, sang og oplæsning, og kunstnerne var ikke gratis. Dyr parfume til at køle sig med indgik også i traktementet.

Print/export