Chokolade er et næringsmiddel, der består af kakaopulver, kakaofedt, sukker og vanille. Chokolade er meget næringsrig og velsmagende, og har en opkvikkende og stimulerende virkning. Derfor er det blevet en af de mest populære typer slik i den vestlige verden.

Oprindelse

Kakaoens opdagelse tilskrives Maya-folket, der så tidligt som år 600 f.Kr. brugte kakao.

I det sydlige Mexico, hvor Maya-indianerne boede, voksede der vilde kakaotræer. Mayaerne høstede kakaobønnerne fra de vilde kakaotræer og siden hen fra deres egne plantager med kakaotræer.

De fremstillede en drik, som de kaldte cacahuaatl af ristede kakaobønner, vand og krydderi. Derudover blev kakaobønnen brugt som bytteenhed istedet for penge. Fordi kakaobønnerne var værdifulde, blev de brugt som gaver eller offer til ceremonier. Chokolade som spise (fremfor at drikkes) blev udviklet i Europa i midten af 1800 tallet.

Kakao til mennesker

Kakaoindholdet i chokolade er selv i meget små mængder særdeles gavnlig for menneskets sundhed.

Kakao og dyr

Kakao og Chokolade kan være livstruende for hunde, samt dyr som katte og heste.

Kakao og chokolade indeholder stofferne theobromin og koffein, der sammen med theophyllin hører til gruppen af metylxanthinalkaloider. Teobromin stimulerer centralnervesystemet ved at frigøre adrenalin.

Teobromin optages igennem leveren hos hunde og katte og føres med galden tilbage til tarmen, for der at starte en ny runde. I stedet for at udskille stofferne, ender dyret i en forgiftningscyklus. Hos mennesker udskilles stofferne i løbet af 2-3 timer, mod 14-20 timer hos hunde og katte.

Adrenalin kan bl.a. forårsage forhøjet hjerterytme, hallucinationer, alvorlig diare, epileptiske anfald, hjerteinfarkt, indre blødninger og til og med død. Ca. 30 g ren chokolade (lig ca. 2 g kakao) pr. kg kropsvægt kan forårsage alvorlige forgiftninger hos dyr.

Eksterne henvisninger
Print/export