Urban - gratisavis - udkom sidste gang 12. januar 2012

Urban

Urban ser alting fra byen. Kultur, karriere, politik, nørderi etc. Urbans redaktion holder til i Pilestræde i KBH K hos Berlingske Media, og samarbejder med AOK, Berlingske mv. - så nogle af artiklerne på dette site kommer derfra. Udvalgt og redigeret særligt til dig.

Farvel kære læsere

Dette er den sidste udgave af Urban. Efter ti år og 110 dage har vores ejer, Berlingske Media, besluttet at lukke avisen.

Urban blev født til de glade toner af et brølende opsving, og vi lukker til den dunkle sang om krise, recession, nedtur. Ved dette årsskifte må vi indse, at der simpelthen ikke længere er udsigt til annonce-indtægter, der kan holde Urban flyvende som den kvalitetsavis, du kender så godt.

Vi vil savne at lave avisen hver dag, og vi synes også, at Urban kommer til at mangle som den friske, kontante og kulturelle gratisavis.

En fornøjelse, det har Urban været. Tænk, hvilken forandring det var, da vi og MetroXpress søsatte de første gratis dagblade i Danmark og gav alle danskere mulighed for at læse gratis nyheder på print hver eneste dag – en fornøjelse der primært var forbeholdt de danskere, der havde tradition for og råd til at abonnere på Berlingske, Politiken eller andre morgenaviser. Urban havde simpelthen en rolle at spille i danskernes medievaner.

Så hvad har vi bidraget med? Vi har primært forsøgt at give hovedstaden den avis, som hovedstaden fortjener. Hvor byens mennesker kom til orde og dens kulturtilbud blev behandlet seriøst. Men også en avis, hvor du fik en velredigeret opdatering på døgnets nyheder – med respekt for din morgentravlhed.

Mange af de gode erfaringer fra Urban vil Berlingske Media bruge i et initiativ, der går i luften i løbet af foråret, og som skal være københavnernes primært digitale indgang til byen.

Selvom nogle mener, at gratisaviser er noget billigt bras, har vi her på avisen taget journalistikken og vores rolle som byens avis alvorligt. Over de seneste år har vi udviklet et unikt koncept og arbejdet målrettet – og med stor succes, hvis vi selv skal sige det – på at gøre avisen interessant for de yngre læsere, der ellers ikke læser særlig mange nyheder på print.

Vi har insisteret på at udvikle vores avis og lege med vores fag. Vi har lavet store artikelserier om den pressede ungdom, hovedstadens brugervenlighed og junglen af forbud og regler i hverdagen. Vi har stor-testet den klimavenlige livsstil – og vi har inddraget danskerne i avisen bl.a. gennem urbanblog.dk og sidste års omfattende fotoprojekt ’Byen set med andres øjne’. Og så har vi dyrket humor og satire – for avislæsere har da krav på et godt grin! Fra bagsideklummerne ved avisens fødsel til nutidens Fredagscrap af Wulffmorgenthaler.

Og jer, kære læsere, I har i dén grad taget Urban til jer. I december havde vi 276.000 læsere, hvilket svarer til, at tre personer har læst hvert eksemplar af avisen. Det vidner om, at Urban er populær. Men en forretningsmodel, der kan finansiere udgivelsen af Urban i en krisetid og på et overfyldt mediemarked, det har vi ikke kunnet finde.

Så vi vil sige ydmygt tak! Tak for ti års tillid og opmærksomhed. Vi har nydt at være din avis. Måske ses vi igen i det næste opsving.

Se også

Print/export