Paradishaven

Umiddelbart inden Svenskekløften ligger Paradishaven, Gisselfelds gamle skovbotaniske have (aboret), oprettet i 1813 og med mange meget sjældne træer.

I Hesede skov, fortæller sagnet, gemte svenskerne sig for Gjøngehøvdingen under krigen i 1660. Børnene vil være vilde med at lege ved den lille rislende bæk, der efter få meter ligger i dybet af en imponerende 25 meter dybe istids-kløft.

Men den „rigtige“ historie om Svenskekløften og Gjøngehøvdingen er, at Svenskekløften har sit navn efter sagnet, der fortæller at svenskerne gemte sig for Gjøngehøvdingen i Hesede skov under krigen i 1660!

Den 9. marts 2009 oplyste P4 Sjælland: „Gisselfeld Kloster har modtaget 1,4 millioner kroner til oprydning og nyplantning i Hesede Planteskole også kendt som Paradishaven.

Planteskolen, der ligger i Hesede Skov udenfor Haslev, har en stor samling af eksotiske træer, der daterer sig tilbage til midten af 1800-tallet.

- Den er groet fuldstændig til med ahorn, ask, elm og alt muligt. Det skal vi ind og tynde ud i, så de oprindelige træer kommer til syne igen. Så er der en helt fantastisk bundflora af alle mulige løg, vilde stauder og alt muligt. Så snart de får lys igen, kommer de frem, siger Jens Hendeliowitz fra Landscape Visions, der skal være med til at genskabe haven“. Haven ventes færdig til august.

Print/export