Tekstbehandling (engelsk: Word processing) handler om udskrivning (ofte bruges på dansk det engelske ord print) af tekstpapir - ved hjælp af pen, blyant, skrivemaskine eller pc med dertil koblet udskrivningsenhed (på dansk: printer).

Elektronisk tekstbehandling (eller forkortet etb) var og er stadig en af de mest populære discipliner inden for IT og måske den mest væsentlige byggesten i IT-hierarkiet af programmel.

Det er en forudsætning for f.eks. elektronisk post eller e-mail, at man kan skrive sine beskeder og formatere dem, så de bliver læselige og overskuelige. Fra en enkelt side til et helt leksikon.

Oprindelsen er dog det blanke stykke papir, der udfyldes med bogstaver, tal og tegn. Her var skrivemaskinen det første tekniske hjælpemiddel, der gjorde tingene lettere for det almindelige menneske. Lavede man en fejl, rettede man med viskelæder - og brugte man kopier, kunne det blive temmelig træls at gå samtlige kopier igennem.

Senere blev teksten dannet elektronisk, og før teksten blev udskrevet på papir, kunne der læses korrektur, ligesom det ikke var et problem at udskrive flere kopier af samme dokument.

Når et dokument indeholder grafiske elementer i form af tegninger, fotos mv., bevæger vi os over i et andet programkompleks: Desktop Publishing (DtP), herunder fotosats.

Liste over programmer
Se også
Print/export