Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
Næste revision
Forrige revision
personer:walther_rathenau [2009/07/19 11:35]
farallon
personer:walther_rathenau [2010/01/12 22:34] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Walther Rathenau** ([[jernbaner:​29. september]] [[jernbaner:​1867]] i [[Berlin]] − [[jernbaner:​24. juni]] [[jernbaner:​1922]]). [[historie:​Tyskland|Tysk]] [[industri]]alist,​ [[politiker]] og [[forfatter]],​ som var [[Tyskland]]s [[udenrigsminister]] under [[Weimarrepublikken]]. ​
  
 +Han var søn af [[Emil Rathenau]], en prominent jødisk forretningsmand og grundlægger af elektronikvirksomheden [[jernbaner:​AEG]]. Walther Rathenau studerede [[historie:​fysik]],​ [[historie:​kemi]] og [[historie:​filosofi]] ved [[historie:​Humboldt-Universität zu Berlin]] og i [[historie:​Strasbourg]]. Han arbejdede som ingeniør inden han blev bestyrelsesmedlem i AEG i [[jernbaner:​1899]],​ og blev en ledende industralist i det [[historie:​Tyske kejserrige]]s seneste år og den tidlige Weimarrepublik. Rathenau blev nær ven af [[Albert Einstein]].
 +
 +Rathenau var en af de ledende tyske jøder, som var tilhænger af jødisk assimilering og hævdede, at jøderne måtte gå imod både [[historie:​zionisme]] og [[socialisme]] og integrere sig i det tyske samfund. Under [[historie:​1. Verdenskrig]] arbejdede han i Krigsministeriet med at skaffe råvarer. I AEG overtog han posten som bestyrelsesformand ved farens død i [[jernbaner:​1915]]. Han spillede en ledende rolle i at få Tysklands økonomi i krigstakt, og gjorde en stor indsats for at landet kunne fortsætte krigen til trods for den massive mangel på både varer og arbejdskraft. ​
 +
 +Efter krigen blev den politisk moderat [[liberal]]e Rathenaus en af grundlæggerne af [[historie:​Deutsche Demokratische Partei]]. Han blev udnævnt til minister for genopbygning i 1921, og året efter til udenrigsminister. Han provokerede landets nationalister ved at insistere på at Tyskland skulle opfylde betingelserne i [[historie:​Versaillestraktaten]] og ved at forhandle om Rapalloaftalen med [[historie:​Sovjetunionen]]. Han var tilhænger af økonomisk og politisk samarbejde med Sovjetunionen,​ men var stadig stærkt kritisk overfor det sovjetiske regime og dets metoder.
 +
 +Rathenau blev myrdet ved et [[historie:​attentat]] 24. juni 1922 af to højreorienterede officerer med tilknytning til Organisation Consul. Der er rejst et [[historie:​mindesmærke]] over Rathenau i [[historie:​Grünewald]]. Den ene af gerningsmændene var den senere forfatter [[Ernst von Salomon]].
Print/export