Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

personer:torben_william_wulff [2016/10/05 13:09] (nuværende)
farallon oprettet
Linje 1: Linje 1:
 +**Torben William Wulff** ([[jernbaner:​27. december]] [[jernbaner:​1925]] i [[historie:​København]] – [[jernbaner:​8. maj]] [[jernbaner:​1947]] i [[historie:​København]]) var en dansk [[historie:​stikker]] under anden Verdenskrig. Han var blandt de 46, der blev idømt [[historie:​dødsstraf]] og [[historie:​Skydning (henrettelse)|henrettet]] under [[historie:​retsopgøret]].
  
 +Torben William Wulffs forældre blev skilt, da han var tre år gammel, og med skilsmissen forsvandt faren ud af hans liv. Moren flyttede hjem til bedsteforældrene og fik kort efter [[tuberkulose]] og blev indlagt på sanatorium. Hun kom sig aldrig og døde, kort efter Torben fyldte syv år.
 +
 +Efter en mislykket plads som kontorelev blev han i slutningen af november [[jernbaner:​1942]] ansat som elev på [[historie:​Roskilde Dagblad]] og fandt sit ønskejob i journalistikken. På avisen arbejdede en anden elev [[Jørgen Arboe-Rasmussen]],​ som han blev nabo til og ven med.
 +
 +Mod slutningen af [[jernbaner:​1943]] var de to gode venner med til at starte en illegal bladgruppe. Første nummer af det illegale blad [[historie:​Roskilde-Kureren]] udkom [[jernbaner:​1. april]] [[jernbaner:​1944]],​ og bladet blev en pæn succes i [[historie:​Roskilde]]-området. Torben William Wulff var dog ikke tilfreds endnu. Han drømte om at lave et illegalt morgenblad.
 +
 +Torben Willian Wulff brugte meget tid på at udforme idegrundlaget til et illegalt morgenblad. Hans største problem var manglen af penge. Vennen Arboe-Rasmussen fortalte ham i spøg, at han hurtigt kan tjene penge ved at angive nogen til tyskerne. I januar [[jernbaner:​1945]] var det netop, hvad Torben William Wulff gjorde:
 +
 +Det tyske politi anholdt den [[jernbaner:​27. januar]] [[jernbaner:​1945]] tre af kammeraterne fra det illegale blad. Fem andre nåede at flygte og gå under jorden sammen med Torben William Wulff.
 +
 +Torben William Wulff og Jørgen Arboe-Rasmussen tog til København, hvor Torben i al hemmelighed fik sin belønning for sit angiveri. På [[historie:​politigården]] i [[historie:​København]] modtog han kr. 100,- 
 +
 +Mandag den [[jernbaner:​5. februar]] [[jernbaner:​1945]] skulle Torben William Wulff mødes med Arboe-Rasmussen og en anden kammerat på [[historie:​Café Brønnum]] ved [[historie:​Kongens Nytorv]] i [[historie:​København]]. Torben havde på forhånd gjort det tyske politi bekendt med mødet, og det var klar til aktion, da vennerne mødes. Arboe-Rasmussen blev hårdt såret af skud fra en [[historie:​maskinpistol]] affyret af Hipomanden [[William Carl Møller Rasmussen]],​ mens kammeraten nåede at slippe væk i forvirringen. Arboe-Rasmussen forblødte efter nogle timer på lazarettet på [[historie:​Nyelandsvej]] uden at have modtaget lægebehandling.
 +
 +Torben William Wulff blev samme nat anholdt af [[historie:​HIPO-korpset|hipofolk]] på sin bopæl. Her blev han truet og slået, inden han kørtes til yderligere afhøring på politigården,​ hvor det blev afsløret, at Torben var stikker, og Hipo-folkenes voldsomme opførsel undskyldtes. Det var bedst for Torben William Wulffs sikkerhed, at han forblev arresteret. Derfor kørtes han først til [[historie:​Vestre Fængsel]] og efter 14 dage til [[historie:​Frøslevlejren]].
 +
 +Den [[jernbaner:​12. april]] [[jernbaner:​1945]] blev Torben William Wulff voldsomt syg af [[historie:​skarlagensfeber]] og var tæt på at dø. Resten af krigen tilbragte han på hospitalet, hvorfra han blev løsladt den [[jernbaner:​5. maj]] [[jernbaner:​1945]].
 +
 +Den [[jernbaner:​12. maj]] [[jernbaner:​1945]] blev Torben William Wulff til stor forundring for sin omgangskreds anholdt på sin svigerfars bopæl i [[historie:​Hvidovre]].
 +
 +Den [[jernbaner:​4. juli]] [[jernbaner:​1945]] idømmtes han dødsstraf ved [[historie:​Københavns Byret]]. Den [[jernbaner:​3. marts]] [[jernbaner:​1946]] ændredes straffen af [[historie:​Østre Landsret]] til fængsel på livstid, men [[historie:​Højesteret]] omgjorde ændringen den [[jernbaner:​27. marts]] [[jernbaner:​1947]] og idømte ham dødsstraf.
 +
 +Den [[jernbaner:​8. maj]] [[jernbaner:​1947]] kl. 01:00 blev Torben William Wulff [[historie:​Skydning (henrettelse)|henrettet]] i [[historie:​Henrettelsesskuret]] i København. Hipomanden [[William Carl Møller Rasmussen]],​ der skød Arboe-Rasmussen,​ blev ligeledes dødsdømt og henrettedes den [[jernbaner:​22. januar]] [[jernbaner:​1948]].
 +
 +== Eksterne henvisninger/​kilder ==
 +  * http://​www.paa-den-anden-side.dk/​TorbenWilliamWulff.html
Print/export