Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

personer:tom_lehrer [2010/01/12 22:34] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''Thomas Andrew (Tom) Lehrer''' (født [[9. april]] [[1928]]) er en [[USA|amerikansk]] [[matematiker]], [[sangskriver]], [[satire|satiriker]] og [[pianist]].
  
 +Tom Lehrer fik som 18-årig en bachelorgrad i matematik fra [[Harvard|Harvard University]]. Allerede året efter fik han en Master indenfor samme fag, og begyndte derefter at undervise, blandt andet på Harvard og [[MIT]]. Samtidig med sin akademiske karriere udviklede han også sin musikalske side, og skrev blandt andet satiriske sange fra det akademiske miljø. Sangen ''Fight Fiercely, Harvard'' (1945) er således en parodi på det finkulturelle Harvard der samtidig deltager med et amerikansk fodboldhold i universitetsligaen. 
 +
 +I årene der fulgte skrev han flere sange der især parodierede [[musical]]genren. Inspireret af succesen blandt venner og kolleger indspillede han i [[1953]] en række af disse på pladen ''Songs by Tom Lehrer''. Pladen blev kun solgt via postordre men blev hurtigt et kult-hit blandt studerende på østkystens universiteter, dette især på grund af mund-til-øre-metoden, idet Tom Lehrer ikke havde råd til at promovere den. I de følgende år turnerede han med sine sange, indtil han meldte sig til hæren i årene [[1955]] - [[1957]], hvor han blandt andet var i [[National Security Agency]] (NSA). I [[1959]] udgiver han tre plader, en studieindspilning af hans øvrige repertoire  (''More of Tom Lehrer'') og to liveindspilninger af de to hidtil udgivne plader. Man kan se inspirationen fra hans tid i hæren og NSA i numrene ''It Makes A Fellow Proud to be a Soldier'' og ''We Will All Go Together When We Go''
 +
 +Han hadede at optræde live og indstillede i [[1960]] midlertidigt den del af karrieren for i stedet at studere til en ph.d.-grad på Harvard. Han fortsatte dog med at skrive sange, og i [[1965]] udgav han pladen ''That Was The Year That Was''. Hvor de tidligere udgivelser havde været parodier over samfundet på et mere generelt plan, eksempelvis med sange som den ironiserende ''My Home Town'' og den makabre ''I Hold Your Hand in Mine'', blev Tom Lehrer nu mere specifik i sin kritik og sprang ud som politisk satiriker. Denne trend kan genkendes i sange som ''Pollution'', der er en kritik af den manglede miljøpolitik, ''So Long, Mom (A Song For World War III)'', der er en antikrigssang, ''Send The Marines'' og ''MLF Lullaby'' der er en kritik af USA's udenrigspolitik og til sidst ''Who's Next?'' der omhandler atombombespredningen. Dette blev også hans sidste plade, selvom han fortsatte med turnelivet et par år endnu, indtil han i september [[1967]] holdt sin afskedkoncert i [[København]]. Han har tillige skrevet sange om grammatik til et TV-børneprogram.
 +
 +==Diskografi==
 +*Songs by Tom Lehrer (1953)
 +*More of Tom Lehrer ([[1959]])
 +*An Evening Wasted With Tom Lehrer (live) (1959)
 +*Revisited (live) ([[1960]])
 +*That Was The Year That Was (live) ([[1965]])
 +*The Remains of Tom Lehrer (3-CD box) ([[2000]])
Print/export