Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

personer:tom_lehrer [2010/01/12 22:34] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Thomas Andrew (Tom) Lehrer'''​ (født [[9. april]] [[1928]]) er en [[USA|amerikansk]] [[matematiker]],​ [[sangskriver]],​ [[satire|satiriker]] og [[pianist]].
  
 +Tom Lehrer fik som 18-årig en bachelorgrad i matematik fra [[Harvard|Harvard University]]. Allerede året efter fik han en Master indenfor samme fag, og begyndte derefter at undervise, blandt andet på Harvard og [[MIT]]. Samtidig med sin akademiske karriere udviklede han også sin musikalske side, og skrev blandt andet satiriske sange fra det akademiske miljø. Sangen ''​Fight Fiercely, Harvard''​ (1945) er således en parodi på det finkulturelle Harvard der samtidig deltager med et amerikansk fodboldhold i universitetsligaen. ​
 +
 +I årene der fulgte skrev han flere sange der især parodierede [[musical]]genren. Inspireret af succesen blandt venner og kolleger indspillede han i [[1953]] en række af disse på pladen ''​Songs by Tom Lehrer''​. Pladen blev kun solgt via postordre men blev hurtigt et kult-hit blandt studerende på østkystens universiteter,​ dette især på grund af mund-til-øre-metoden,​ idet Tom Lehrer ikke havde råd til at promovere den. I de følgende år turnerede han med sine sange, indtil han meldte sig til hæren i årene [[1955]] - [[1957]], hvor han blandt andet var i [[National Security Agency]] (NSA). I [[1959]] udgiver han tre plader, en studieindspilning af hans øvrige repertoire ​ (''​More of Tom Lehrer''​) og to liveindspilninger af de to hidtil udgivne plader. Man kan se inspirationen fra hans tid i hæren og NSA i numrene ''​It Makes A Fellow Proud to be a Soldier''​ og ''​We Will All Go Together When We Go''​. ​
 +
 +Han hadede at optræde live og indstillede i [[1960]] midlertidigt den del af karrieren for i stedet at studere til en ph.d.-grad på Harvard. Han fortsatte dog med at skrive sange, og i [[1965]] udgav han pladen ''​That Was The Year That Was''​. Hvor de tidligere udgivelser havde været parodier over samfundet på et mere generelt plan, eksempelvis med sange som den ironiserende ''​My Home Town''​ og den makabre ''​I Hold Your Hand in Mine'',​ blev Tom Lehrer nu mere specifik i sin kritik og sprang ud som politisk satiriker. Denne trend kan genkendes i sange som ''​Pollution'',​ der er en kritik af den manglede miljøpolitik,​ ''​So Long, Mom (A Song For World War III)'',​ der er en antikrigssang,​ ''​Send The Marines''​ og ''​MLF Lullaby''​ der er en kritik af USA's udenrigspolitik og til sidst ''​Who'​s Next?''​ der omhandler atombombespredningen. Dette blev også hans sidste plade, selvom han fortsatte med turnelivet et par år endnu, indtil han i september [[1967]] holdt sin afskedkoncert i [[København]]. Han har tillige skrevet sange om grammatik til et TV-børneprogram.
 +
 +==Diskografi==
 +*Songs by Tom Lehrer (1953)
 +*More of Tom Lehrer ([[1959]])
 +*An Evening Wasted With Tom Lehrer (live) (1959)
 +*Revisited (live) ([[1960]])
 +*That Was The Year That Was (live) ([[1965]])
 +*The Remains of Tom Lehrer (3-CD box) ([[2000]])
Print/export