Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
personer:martin_borch [2010/07/18 03:31]
farallon
personer:martin_borch [2010/07/18 07:16] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Martin Borch'''​ ([[jernbaner:​1. marts]] [[jernbaner:​1852]] - [[jernbaner:​8. februar]] [[jernbaner:​1937]] var en dansk arkitekt og [[historie:​kongelig bygningsinspektør]]. Han var søn af [[historie:​proprietær]] Frederik Borch fra Skjerngaard i [[historie:​Jylland]] og Johanne Frederikke Borch født Frausing. Efter at have været i tømrerlære gennemgik han [[historie:​Det Kongelige Danske Kunstakademi|Kunstakademiet]] og vandt i [[jernbaner:​1878]] den lille guldmedalje. I [[jernbaner:​1901]] fik han Årsmedaljen for den velkomponerede [[historie:​Sankt Andreas Kirke (Københavns Kommune)|Skt. Andreas Kirke]] i København.
 +
 +Borch havde bl.a. [[Hans J. Holm]] som lærer i arkitektur.(([[http://​www.detmodernegennembrud.dk/​composite-730.htm Hans Jørgen Holm<!-- Robotgenereret titel -->]])) Sammen med [[Martin Nyrop]] og [[Hack Kampmann]] er Borch en af de betydeligste repræsentanter inden for nationalromantik (arkitektur)|nationalromantikken. Borch var fra [[jernbaner:​1886]] til [[jernbaner:​1916]] fast arkitekt for De Danske Spritfabrikker. Som kongelig bygningsinspektør fik han mange opgaver for bl.a. Københavns Universitet og Nationalbanken.
 +
 +Skæbnen har dog været Borchs værker ret ugunstig. Hans hovedværker - ikke mindst Rigshospitalet - er revet ned, nogle af hans overlevende værker er stærkt ombyggede og af de resterende bygninger er næsten ingen fredede. Studentergården blev afvist som fredningsemne af [[Det særlige Bygningssyn]] i 2001,​(([[http://​www.kulturarv.dk/​forvaltning/​udvalg/​bygningssyn/​referater/​2001-12-19.jsp|Referat af Bygningssynets møde 2001]])) og Sankt Andreas Kirke skal formentlig lukkes som kirke og afventer en uvis fremtid.
 +
 +Han var Ridder af Dannebrog.
 +
 +Han blev gift [[jernbaner:​28. juli]] [[jernbaner:​1880]] i [[Randlev]] med Martin Nyrops søster, Marie Henriette Nyrop (1853-1943),​ datter af pastor Christoffer Nyrop og Helene Nyrop født Ahlmann. Martin Borch er begravet på Hørsholm Kirkegård.
 +
 +Hans søn, [[Christen Borch]], blev også arkitekt. Far og søn arbejdede i en periode sammen, og sønnen overtog mange af Martin Borchs opgaver uden dog at opnå stillingen som kgl. bygningsinspektør.
 +
 +====== Nogle værker ======
 +  *De Danske Spritfabrikker i Roskilde ​ (1886)
 +  *10 husmandsbrug,​ [[historie:​Gisselfeld]] (ml. 1895-1920, om- og nybygning)(([[http://​www.kalmus.dk/​Historien/​godsland.htm|Godslandskabet omkring Haslev]]))
 +  *Borgerskole nu [[historie:​Kunstmuseet Køge Skitsesamling]],​ Nørregade, [[historie:​Køge]] (1893, kraftigt ombygget)
 +  *[[historie:​Snubbekorset]],​ Vridsløsemagle Mark (1903)
 +  *Ny facade til orglet i [[historie:​Køge Kirke]] (ca. 1900)
 +  *Køge Sygehus, Sygehusvej, Køge (1907)
 +  *Næstved Posthus, Banegårdspladsen 1, Næstved ​ (1920)
 +  *
 +
 +====== Nogle Restaureringer ======
 +  *[[historie:​Køge Kirke|Sankt Nicolai Kirke]], Køge (1905, sammen med [[H. B. Storck]])
 +  *[[historie:​Gisselfeld]] ​ med ny portbygning (1915)
  
Print/export