Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revisionForrige revision
personer:martin_borch [2010/07/18 03:31] farallonpersoner:martin_borch [2010/07/18 07:16] (nuværende) farallon
Linje 1: Linje 1:
 +'''Martin Borch''' ([[jernbaner:1. marts]] [[jernbaner:1852]] - [[jernbaner:8. februar]] [[jernbaner:1937]] var en dansk arkitekt og [[historie:kongelig bygningsinspektør]]. Han var søn af [[historie:proprietær]] Frederik Borch fra Skjerngaard i [[historie:Jylland]] og Johanne Frederikke Borch født Frausing. Efter at have været i tømrerlære gennemgik han [[historie:Det Kongelige Danske Kunstakademi|Kunstakademiet]] og vandt i [[jernbaner:1878]] den lille guldmedalje. I [[jernbaner:1901]] fik han Årsmedaljen for den velkomponerede [[historie:Sankt Andreas Kirke (Københavns Kommune)|Skt. Andreas Kirke]] i København.
 +
 +Borch havde bl.a. [[Hans J. Holm]] som lærer i arkitektur.(([[http://www.detmodernegennembrud.dk/composite-730.htm Hans Jørgen Holm<!-- Robotgenereret titel -->]])) Sammen med [[Martin Nyrop]] og [[Hack Kampmann]] er Borch en af de betydeligste repræsentanter inden for nationalromantik (arkitektur)|nationalromantikken. Borch var fra [[jernbaner:1886]] til [[jernbaner:1916]] fast arkitekt for De Danske Spritfabrikker. Som kongelig bygningsinspektør fik han mange opgaver for bl.a. Københavns Universitet og Nationalbanken.
 +
 +Skæbnen har dog været Borchs værker ret ugunstig. Hans hovedværker - ikke mindst Rigshospitalet - er revet ned, nogle af hans overlevende værker er stærkt ombyggede og af de resterende bygninger er næsten ingen fredede. Studentergården blev afvist som fredningsemne af [[Det særlige Bygningssyn]] i 2001,(([[http://www.kulturarv.dk/forvaltning/udvalg/bygningssyn/referater/2001-12-19.jsp|Referat af Bygningssynets møde 2001]])) og Sankt Andreas Kirke skal formentlig lukkes som kirke og afventer en uvis fremtid.
 +
 +Han var Ridder af Dannebrog.
 +
 +Han blev gift [[jernbaner:28. juli]] [[jernbaner:1880]] i [[Randlev]] med Martin Nyrops søster, Marie Henriette Nyrop (1853-1943), datter af pastor Christoffer Nyrop og Helene Nyrop født Ahlmann. Martin Borch er begravet på Hørsholm Kirkegård.
 +
 +Hans søn, [[Christen Borch]], blev også arkitekt. Far og søn arbejdede i en periode sammen, og sønnen overtog mange af Martin Borchs opgaver uden dog at opnå stillingen som kgl. bygningsinspektør.
 +
 +====== Nogle værker ======
 +  *De Danske Spritfabrikker i Roskilde  (1886)
 +  *10 husmandsbrug, [[historie:Gisselfeld]] (ml. 1895-1920, om- og nybygning)(([[http://www.kalmus.dk/Historien/godsland.htm|Godslandskabet omkring Haslev]]))
 +  *Borgerskole nu [[historie:Kunstmuseet Køge Skitsesamling]], Nørregade, [[historie:Køge]] (1893, kraftigt ombygget)
 +  *[[historie:Snubbekorset]], Vridsløsemagle Mark (1903)
 +  *Ny facade til orglet i [[historie:Køge Kirke]] (ca. 1900)
 +  *Køge Sygehus, Sygehusvej, Køge (1907)
 +  *Næstved Posthus, Banegårdspladsen 1, Næstved  (1920)
 +  *
 +
 +====== Nogle Restaureringer ======
 +  *[[historie:Køge Kirke|Sankt Nicolai Kirke]], Køge (1905, sammen med [[H. B. Storck]])
 +  *[[historie:Gisselfeld]]  med ny portbygning (1915)
  
Print/export