Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

personer:l.a._duus_hansen [2010/01/12 22:34] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Lorens Arne Duus Hansen** ([[1901]] – [[1977]]) var en ingeniør og modstandsmand, som arbejdede i [[Bang & Olufsen]], og som i [[1943]] ved [[Flemming Juncker]]s mellemkomst fik til opgave at prøve at finde en løsning på det problem, at de fra [[England|engelske]] fly nedkastede [[radio]]er var store som en kuffert. Resultatet blev den såkaldte ''telefonbogs-radio'', en kompakt radiosender bestående af almindelige radiodele som ikke fyldte mere end en telefonbog, og som uden opsigt kunne bæres rundt. Duus Hansens apparater blev kopierede i [[England]], til nedkastning i andre besatte lande.
  
 +Duus Hansen medvirkede også til at organisere radiotjenesten ved at finde gode operatør-emner og uddanne dem, så den danske illegale radiotjeneste ved krigens slutning fremstod som [[Europa]]s bedste. Han indførte også automatisk transmission, så lange meddelelser kunne afvikles på et brøkdel af et sekund, således at den tyske pejletjeneste næppe fik et ben til jorden, før sendelsen var færdig. I krigens sidste 3/4 år var den danske illegale [[telegraf]]forbindelse til England af et sådant omfang, at den mentes langt at overstige fredstidens legale trafik både før og efter.<ref>''Flemming Juncker: Men morsomt har det været'' - side 109 </ref>
 +
 +Den [[6. december]] [[1944]] blev hans villa på Klosterrisvej 8 ved Lundehussøen sprængt i luften og totalt ødelagt. Den havde stået ubeboet i længere tid.
 +
 +  *[[Edith Bonnesen]]
Print/export