Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
personer:jorgen_arboe-rasmussen [2016/10/05 13:01]
farallon
personer:jorgen_arboe-rasmussen [2016/10/05 13:02] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +**Jørgen Arboe-Rasmussen** ([[jernbaner:​5. marts]] [[jernbaner:​1925]] i [[København]]((Død 6 Februar 1945 Lazarettet paa Nyelandsvej Opgravet i Ryvangen. Drab. Begravet 29 August 1945 Ryvangen. Journalist, Ugift, 19 Aar)) – 5. eller [[jernbaner:​6. februar]] [[jernbaner:​1945]] på [[historie:​Frederiksberg]] var en dansk journalistelev og [[Den danske modstandsbevægelse|frihedskæmper]].
  
 +Han var søn af redaktør [[Erik Arboe-Rasmussen]] (1893-1967) og hustru Alma Louise Amanda Hansen Fossing, brorsøn til [[historie:​sekondløjtnant]] [[Einar Arboe-Rasmussen]],​ som også var frihedskæmper,​ og sønnesøn af præsten [[N.P. Arboe Rasmussen]]. Arboe-Rasmussen blev elev på //​[[historie:​Roskilde Dagblad]]//,​ hvor faderen var redaktør, og hvor han blev ven med en anden elev [[Torben William Wulff]]. Mod slutningen af [[1943]] var de to gode venner med til at starte en illegal bladgruppe. Første nummer af det illegale blad //​[[historie:​Roskilde-Kureren]]//​ udkom [[jernbaner:​1. april]] [[jernbaner:​1944]],​ og bladet blev en pæn succes i [[historie:​Roskilde]]-området. ​
 +
 +Mandag den [[jernbaner:​5. februar]] [[jernbaner:​1945]] skulle Torben William Wulff mødes med Arboe-Rasmussen og en anden kammerat på [[historie:​Café Brønnum]] ved [[historie:​Kongens Nytorv]] i [[København]]. Wulff havde på forhånd gjort det tyske politi bekendt med mødet, og det var klar til aktion, da vennerne mødes. Arboe-Rasmussen blev hårdt såret af skud fra en [[maskinpistol]] affyret af [[historie:​HIPO]]-manden [[William Carl Møller Rasmussen]],​ mens Wulff nåede at slippe væk i forvirringen. Arboe-Rasmussen forblødte efter nogle timer på [[historie:​lazaret]]tet på [[historie:​Nyelandsvej]] uden at have modtaget lægebehandling og døde samme eller næste dag.
 +
 +==== Efter hans død ====
 +
 +Efter [[historie:​befrielsen]] blev hans jordiske rester i Ryvangen opgravet og ført til Retsmedicinsk institut, og blev [[jernbaner:​29. august]] 1945 genbegravet i [[Mindelunden i Ryvangen]].
 +
 +En mindetavle er opsat på ejendommen Tordenskjoldsgade 1, hvor Café Brønnum tidligere lå.
 +
 +//Jørgen Arboe Rasmussens Mindelegat//​ på 700 kroner uddeles på Jørgen Arboe-Rasmussens dødsdag den 5. februar til en elev ved et provinsblad.
 +
 +
 +==== Eksterne henvisninger ====
 +  * [[http://​modstand.natmus.dk/​Person.aspx?​7514|Opslag i Modstandsdatabasen]]
 +  * [[http://​bibliotek.kk.dk/​raadhusbibliotekets-online-resurser/​mindetavler-koebenhavn/​indre-by|Mindetavler i Indre By]]
Print/export