Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
Næste revision
Forrige revision
personer:ferdinand_meldahl [2007/03/21 19:13]
farallon
personer:ferdinand_meldahl [2010/01/12 22:34] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Ferdinand Meldahl** ([[16. marts]] [[1827]] - [[3. februar]] [[1908]]). Dansk [[arkitekt]]. Han blev født i [[København]] og var søn af [[jernstøber]] [[Henrich Joachim Meldahl]]. Han arbejdede i sin fars jernstøberi og blev desuden udlært som [[murer]]svend. Han kom på [[Kunstakademiet]],​ hvor han blev uddannet til arkitekt, og han fik undervejs mange udmærkelser og medaljer for sin indsats. Han var på adskillige studierejser til bl.a. [[Tyskland]],​ [[Frankrig]],​ [[Spanien]],​ [[Holland]],​ [[England]],​ [[Egypten]] og [[Syrien]].
  
 +Da han havde færdiggjort sin uddannelse, blev han medlem af Kunstakademiet i [[1857]] og spillede en væsentlig rolle for arkitektskolens udvikling. Fra [[1863]] var han formand for skolerådet,​ fra [[1864]] [[professor]] i bygningskunst og i perioden [[1873]]-[[1890|90]] direktør for akademiet.
 +
 +Fra [[1860]] fungerede han som [[bygningsinspektør]],​ og fra [[1866]] og 27 år frem sad han i [[Borgerrepræsentationen]]. Desuden havde han utallige hverv som rådgiver, dommer og kommissionsmedlem. Han blev udnævnt til [[etatsråd]] ([[1867]]), [[kommandør af Dannebrog]] ([[1874]]) og [[kammerherre]] ([[1892]]).
 +
 +Hans arkitektoniske fingeraftryk blev sat mange steder i København og andre steder:
 +  * [[Blindeinstituttet]] i [[København]] ([[1858]])
 +  * [[Rådhus]]et i [[Fredericia]] ([[1859]])
 +  * [[Altinget|Alting]]shuset i [[Reykjavik]] ([[1865]])
 +  * Navigationsskolen i København ([[1865]])
 +  * Ombygning af [[Charlottenlund Slot]] i [[1881]]
 +  * Ombygning af [[Bernstorff Slot]]
 +  * Fuldførelsen af [[Marmorkirken]] i København ([[1878]]-[[1894|94]])
 +  * Genopbygningen af [[Frederiksborg Slot]] efter branden i [[1859]]
 +
 +Hertil kommer talrige [[herregård]]e,​ landsbykirker,​ boligkomplekser og meget andet. Han udførte også et betydeligt faglitterært arbejde og skrev bl.a. artikler om arkitekturforhold,​ [[licitation]]sforehavender,​ [[hygiejne|hygiejniske]] forhold og rejsebeskrivelser.
 +
 +Set i eftertidens perspektiv er ikke alle Meldahls tanker i højeste kurs. Hans boligbyggerier synes ofte sammenpressede uden megen lys og luft, og hans til tider hårdhændede restaureringer af historiske bygninger ville blive gjort anderledes i dag. Ligeledes er der almindelig tilfredshed med, at hans planer om at nedrive [[Nyboder]] ikke blev til noget. På den anden side kæmpede han f.eks. for udlægning af parkområder,​ og mange af hans bygningsværker har betydelige arkitektoniske kvaliteter.
 +
 +Som tak for bla. fuldførelsen af Frederiks Kirke (Marmorkirken) tildelte [[historie:​C. F. Tietgen]] ham i [[1894]] et gravsted på [[Lyngby Gamle Kirkegård]],​ hvor han ligger i dag.
Print/export