Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

personer:emil_rathenau [2010/01/12 22:34] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Emil Moritz Rathenau** ([[jernbaner:​11. december]] [[jernbaner:​1838]] i [[Berlin]] − [[jernbaner:​20. juni]] [[jernbaner:​1915]]) var en [[Tyskland|tysk]] virksomhedsleder,​ der grundlagde elektronikvirksomheden [[jernbaner:​AEG]].
  
 +==Biografi==
 +Emil Rathenau var født i en velhavende jødisk familie. Han blev selv allerede i [[jernbaner:​1865]] medejer af en fabrik, og mens han var på rejse for denne, fik han øjnene op for elektriciteten,​ der var stærkt på vej frem i samfundet. Med hjælp fra banker fik han rettighederne til at fremstille produkter, som [[Thomas Edison]] havde patenter til. I [[jernbaner:​1883]] dannede han "​Deutsche Edison-Gesellschaft für angewandte Elektricität",​ der i [[jernbaner:​1887]] blev til "​Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft"​ (AEG). ​
 +
 +I [[jernbaner:​1903]] blev han direktør for AEG. Sammen med sin konkurrent og forretningspartner [[Werner von Siemens]] dannede han "​Telefunken Gesellschaft für drahtlose Telegraphie mbH", og Rathenau havde også en række poster i bestyrelsen for "​Berliner Handels-Gesellschaft und der Elektrizitäts AG vorm. W. Lahmeyer & Co.".
 +
 +I privatlivet blev han i [[jernbaner:​1866]] gift med Mathilde Nachmann, datter af en bankmand fra Frankfurt. De fik to sønner, Erich og [[Walther Rathenau]]. Sidstnævnte blev selv industrimand samt politiker og progressiv økonom.
Print/export