Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

personer:alfred_jodl [2016/07/05 08:35] (nuværende)
farallon oprettet
Linje 1: Linje 1:
 +**Alfred Josef Ferdinand Jodl** ([[jernbaner:​10. maj]] [[jernbaner:​1890]] – [[jernbaner:​16. oktober]] [[jernbaner:​1946]]) var en [[Tyskland|tysk]] [[soldat]] og [[hær]]leder.
  
 +== Biografi ==
 +Han var søn af oberst Alfred Jodl og hustru Therese Baumgärtler. I 1910 blev han som 20-årig uddannet på Kadetskolen i [[München]] som artilleriofficer i den tyske hær.
 +
 +I [[historie:​1. verdenskrig]] deltog han som artilleriofficer 1914-1916 på vestfronten. Han blev såret to gange, og blev så for en kort tid sendt til østfronten som stabsofficer fra 1917 til 1918.
 +
 +I 1923 lærte han [[Adolf Hitler]] at kende, og han blev i 1935 udnævnt til chef for den nationale forsvarskommando,​ en post han beholdt til [[historie:​2. verdenskrig]]s udbrud i 1939.
 +
 +I 1938 blev han udnævnt til [[Adolf Hitler]]s nærmeste militære rådgiver og blev generalløjtnant senere samme år. Generalløjtnant Alfred Jodl og generalfeltmarskal [[Wilhelm Keitel]] var de to vigtigste militære, tyske figurer under 2. verdenskrig,​ da de styrede det meste af den tyske militærledelse.
 +
 +I 1942 blev Jodl operationschef og i januar 1944 generaloberst. ​
 +
 +[[jernbaner:​7. maj]] [[jernbaner:​1945]] underskrev Alfred Jodl Tysklands betingelsesløse kapitulation til [[De Allierede]].
 +
 +Under [[Nürnbergprocessen]] blev han kendt skyldig i de fire hovedpunkter:​
 +
 +  * Forbrydelser mod freden. ​
 +  * Deltagelse i sammensværgelse om at begå forbrydelser mod freden. ​
 +  * Krigsforbrydelser. ​
 +  * Forbrydelser mod menneskeheden. ​
 +
 +Dommen lød på [[henrettelse]],​ og han blev hængt d. 16. oktober 1946.
 +
 +Syv år senere erklærede en domstol i München, at Alfred Jodl ikke havde gjort sig skyldig i krigsforbrydelser,​ der kunne medføre dødsstraf i følge international lov. De Allierede nægtede dog at kommentere denne afgørelse.
Print/export