Dette er en gammel revision af dokumentet!


Hovedbygningen på Roskilde Station er Danmarks ældste bevarede stationsbygning, tegnet af arkitekt L. F. Meyner. Stationen ligger på Jernbanegade 1, 4000 Roskilde, og har i dag 4 perroner og 7 jernbanespor.

Historie

Roskilde Station blev bygget af Det Sjællandske Jernbaneselskab i 1847 i forbindelse med anlægget af Danmarks første jernbane, der gik mellem København og Roskilde. Selve hovedbygningen stod dog først færdig marts 1848.

Roskilde station 1847 iflg. Roskilde Museum

I 1911 blev jernbanestationen i København nedlagt og erstattet af den nuværende Københavns Hovedbanegård, men den originale hovedbygning på Roskilde Station fra 1847 står stadig den dag i dag og har været fredet siden 1964, men den var da også som den eneste af de oprindelige stationsbygninger bygget af sten. Dog er både stationsbygningen og perronerne blevet udvidet adskillige gange siden.

Remisen fra 1898/1920 blev fredet i 1991. En model af en rundremise med Roskilde remise som forbillede, fremstilles af Epoke Modeller.

I 1998 blev en stor renovering af Roskilde Station påbegyndt. Facaden på den gamle stationsbygning blev restaureret, så farverne svarede til farverne på den originale facades. Desuden blev tagene og tunnelerne istandsat, der blev opsat elevatorer og automatiske døre og ankomsthallen fik nyt gulv, loft og inventar. Renoveringen var færdiggjort i 2002.

Strækninger

Røde Port

Røde Port i begyndelsen af 1930'erne I den østlige ende af Roskilde station ligger Røde Port, broen der fører banen over Københavnsvej. Det har aldrig været en port, men den østlige af Roskildes byporte skal have ligget på stedet. Broen blev bygget i 1846 til jernbanen og allerede dengang gjorde man den bred nok til at bære dobbeltsporet, der dog først kom i 1876. Den oprindelige viadukt var bygget af gule teglsten og mørtel, der måtte sprænges væk i 1936 i forbindelse med den ombygning af banegården, der skete fra 1935 og frem. Den nye Røde Port er fra 1936.

Stationsforstandere

Print/export