Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
jernbaner:bluecher_lokomotiv [2010/01/12 22:35]
127.0.0.1 ekstern redigering
jernbaner:bluecher_lokomotiv [2018/12/17 08:59] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
-Blûcher (lokomotiv) +**Blücher** var et af de første jernbane[[lokomotiv]]er,​ bygget af [[historie:​George Stephenson]] i 1814 til ved Killingworth gruberne.
-'''''​Blücher''''' ​var et af de første jernbane[[lokomotiv]]er,​ bygget af [[historie:​George Stephenson]] i 1814 til for Killingworth gruberne.+
  
-''​Blücher''​ var det første brugbare lokomotiv ​med de tekniske fornyelser: +''​Blücher''​ var det første brugbare lokomotiv. Dets konstruktion medførte en række ​tekniske fornyelser:
-*Hjul med flanger til at holde lokomotivet på sporet +
-*Trækkraften baseredes på opnåelse af friktion mellem hjul og skinne +
-*Stempelstænger forbundet direkte med hjulene+
  
-''​Blücher''​ kunne trække en last på 30 tons ved en hastighed af 4 [[miles per hour|mph]]. Det blev opkaldtefter ​den prøjsiske general general [[historie:​Gebhard Leberecht von Blücher]], som efter en forceret march ankom i tide til slaget ved [[Waterloo, Belgium|Waterloo]] og hjalp med at besejre [[Napoleon Bonaparte|Napoleon]].+  *Hjul med flanger til at holde lokomotivet på sporet 
 +  *Trækkraften baseredes på opnåelse af friktion mellem hjul og skinne 
 +  *Stempelstænger forbundet direkte med hjulene 
 + 
 +''​Blücher''​ kunne trække en last på 30 tons ved en hastighed af 4 [[miles per hour|mph]]. Det blev opkaldt efter den prøjsiske general general [[historie:​Gebhard Leberecht von Blücher]], som efter en forceret march ankom i tide til slaget ved [[Waterloo, Belgium|Waterloo]] og hjalp med at besejre [[Napoleon Bonaparte|Napoleon]].
    
-Stephenson var ikke tilfreds med ''​Blücher''​’s ​ydelese, men det han lærte ved konstruktione ​fik ham bl.a. til at lede spilddampen fra cylinderen op gennem skorstenen, hvorved den skabte bedre træk og dermed forbedrede forbrændingen i fyret. Dette medførte store forbedringer af hans senere lokomotiver..+Stephenson var ikke tilfreds med ''​Blücher''​’s ​ydelse, men det han lærte ved konstruktionen ​fik ham bl.a. til at lede spilddampen fra cylinderen op gennem skorstenen, hvorved den skabte bedre træk og dermed forbedrede forbrændingen i fyret. Dette medførte store forbedringer af hans senere lokomotiver.
  
 ''​Blücher''​ har ikke overlevet. Stephenson genbrugte delene fra det, ved udviklingen af senere lokomotiver. ''​Blücher''​ har ikke overlevet. Stephenson genbrugte delene fra det, ved udviklingen af senere lokomotiver.
Print/export