Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:vestpreussen [2010/11/06 20:43]
farallon oprettet
historie:vestpreussen [2010/11/06 20:50] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +{{ :​historie:​map-prussia-westprussia.gif?​x250|Vestpreussen (markeret med rødt), indenfor kongeriget Preussen, som igen var en del af det tyske kejserrige (1871}}
  
 +**Vestpreussen** er et historisk landskab som ligger i dagens [[Polen]]. Vestpreussens største by er [[Danzig|Gdańsk]] (tidligere Danzig).
 +
 +Vestpreussen blev erobret af den [[tyske orden]] i [[1308]]. Området var under ordenens kontrol frem til [[1466]], da området gennem [[den anden fred i Thorn]] faldt til Polen. Vestpreussen blev efter dette kaldt ''​[[Det kongelige Preussen]]'',​ for at skille det fra ''​[[Det hertugelige Preussen]]''​.
 +
 +I [[1772]] blev Vestpreussen en del af Kongeriget [[Preussen]]. Efter at Kongeriget Preussen blev en del af [[det tyske kejserrige]] i [[1871]], blev dermed også Vestpreussen en del af nationalstaten [[Tyskland]].
 +
 +Efter [[1. verdenskrig]] måtte Vestpreussen afstås til den nyoprettede stat Polen. Vestpreussen blev reannekteret af [[Tyskland]] i [[1939]], og senere givet navnet Danzig-Vestpreussen,​ og reannekteret af [[Polen]] i [[1945]]. Området ligger i dag i voivodskabet Pommern.
Print/export