Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:tyrkisk_sprog [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Tyrkisk'''​ tilhører den [[altaiske sproggruppe]], ​ der tales af ca. 250 mio. mennesker i [[Tyrkiet]],​ Balkan, Vesteuropa, Centralasien,​ [[Kina]] og [[Mongoliet]]. Tyrkisk tales af ca. 70 mio. mennesker i Tyrkiet og af tyrkiske mindretal på [[Cypern]], i Øst[[grækenland]],​ på Sydbalkan (bl.a. i Bosnien og [[Albanien]]) samt i Nordeuropa (hvor det fx er det største minoritetssprog i [[Danmark]] og [[Tyskland]]).
 +
 +Tyrkisk er et agglutinerende sprog, hvor verber og substantiver bøjes i tider, person og tal ved påhæftelse af suffikser på ordets rod. Dette indebærer, at der kan konstrueres meget lange ord, f.eks. '​Çekoslovakyalılaştıramadıklarımızdan mısınız'​ ('Er du en af dem, vi ikke kunne tjekkoslovakisere'​).
 +
 +Af særlige kendetegn kan nævnes:
 +*der skelnes ikke mellem han/hun (der anvendes et kønsuspecifikt '​o'​)
 +*der er vokalharmoni i alle ord (undtagen låneord og enkelte tyrkiske)
 +*der anvendes hyppigt foranstillede sætningsforkortelser i stedet for ledsætninger,​ fx '​Anadolu'​da bulunan [[Ankara]] çok güzel bir şehir'​ ('​Ankara,​ der er beliggende i Anatolien, er en meget smuk by').
 +
 +Tyrkisk er især påvirket af [[Arabisk (sprog)|arabisk]] og blev indtil [[Kemal Atatürk]]s reform i [[1928]] skrevet med arabiske bogstaver. Det indeholder en række særlige bogstaver:
 +  *ı - (udtales som slutvokalen i '​dans<​u>​e</​u>'​) - /ə/ ''​el.''​ /ɨ/
 +  *ğ - (stumt '​g',​ udtales ikke) - /Vː/
 +  *ş - (sj) - /ʃ/
 +  *ç - (tj) - /ʧ/
 +Ved et forenet Cyperns indtræden i EU vil tyrkisk blive officielt [[EU]]-sprog.
  
Print/export