Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:tyrkiet [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Tyrkiet'''​ er et [[Verdens lande|land]] med [[Territorium (suverænitet)|territorium]] i både [[Europa (verdensdel)|Europa]] og [[Mellemøsten]]. Grænselandene er [[Aserbajdsjan]],​ [[Georgien]],​ [[Armenien]],​ [[Iran]], [[Irak]], [[Syrien]], [[Grækenland]],​ og [[Bulgarien]]. Mod nord findes [[Sortehavet]] mod vest det [[Ægæiske hav]] og mod syd [[Middelhavet]]. [[Istanbul]] er Tyrkiets største by, mens [[Ankara]] er landets hovedstad.
  
 +Tyrkiet har været beboet af mange andre folkeslag inden [[osmanner]]ne ankom, landet har været [[invasion|invaderet]] masser af gange, og det har været skrigsskueplads igen og igen op gennem historien. Derfor består befolkningen i Tyrkiet foruden af osmanner også af efterkommere af disse tidligere folkeslag (bl.a. geogiere ([[laz]]), armenere ([[hamshin]]),​ kurdere, grækere, syrere), som dog i de fleste tilfælde har overtaget [[tyrkisk (sprog)|tyrkisk]] sprog og skikke.
 +
 +Tyrkiet er et kandidatland til optagelse i den [[Europæiske Union]]. ​
 +
 +Tyrkiet har knap 75 millioner indbyggere, hvoraf ca 40% bor på landet. De største byer er [[Istanbul]] (13 mill.), hovedstaden [[Ankara]] (4.5 mill), [[Izmir]] (3 mill.), [[Adana]] (1.9 mill.), [[Antalya]] (1.1 mill.) samt [[Bursa]] (1,6 mill.). 98% af befolkningen er muslimer, størsteparten tilhører den sunni-muslimske retning. Tyrkiet har en [[sekularisering|sekulær]] forfatning uden statsreligion,​ og der er religionsfrihed. Det tyrkiske sprog tales af ca. 150 millioner. Siden sprogreformen i [[1926]] har man benyttet det latinske alfabet.
 +
 +Geografisk og kulturelt er Tyrkiet et kontrasternes land. Landet er blandt andet kendt for pragtfulde strande og har mere end 8.000 km kystlinie mod Middelhavet,​ Ægæerhavet og Sortehavet. Landets areal udgør mere end 775.000 km² med grænser mod Grækenland,​ Bulgarien, Georgien, Armenien, Iran, Irak og Syrien. Med 97 procent af landet beliggende i Asien ([[Anatolien]]) og 3 procent i Europa (Thrakien) betragtes Tyrkiet ofte som en bro mellem øst og vest.
 +
 +Størsteparten af Tyrkiet er et bjergområde,​ som gradvist stiger, desto længere øst på man kommer. 80% af Tyrkiet ligger 50 meter eller mere over havets overflade. Mod syd rejser [[Taurus]]bjergene sig fra de frugtbare sletter mod Middelhavet. Et af højdepunkterne - både bogstaveligt og i overført forstand - er de betagende vulkaniske landskaber i [[Kappadokien]] i det centrale Anatolien med dets karakteristiske søjler og skulpturelle dale, som er formet af tusinder af års [[erosion]],​ med dets hundreder af klippekirker og underjordiske byer, skabt af tidligere civilisationer og tidlige kristne. [[Pamukkale]] med dens kaskader af [[kalk (mineral)|limstensterrasser]],​ som er dannet af århundreders løb af termale kilder. [[Ararat]]bjerget i det østlige Tyrkiet, hvor [[Noahs ark]] hævdes at være strandet efter syndfloden. De talrige karavaneseraier - datidens moteller - langs [[Silkevejen]] og de utrolige moskéer vidner om de store kulturperioder under [[selsjukker]]ne og osmannerne.
 +
 +==Geografi==
 +[[Billede:​Tu-map.png|left|thumb|450px|Engelsksproget kort over Tyrkiet]]
 +
 +==Se også==
 +  *[[Adana]]
 +  *[[Marmarahavet]]
 +  *Det [[Osmanniske Rige]], hvor Tyrkiet var kerneområdet.
 +  *[[Verdens lande]]
Print/export