Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:torstensonkrigen [2010/01/12 22:33]
127.0.0.1 ekstern redigering
historie:torstensonkrigen [2010/07/16 21:48] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +**Torstensonkrigen** ​ blev indledt [[jernbaner:​12. december]] [[jernbaner:​1643]] med en total overrumpling af Danmark, da en svensk hær, ledet af den svenske General [[Lennart Torstenson]],​ marcherede op i [[Holsten]]. I løbet af januar erobrerede de uden besvær hele Jylland, hvor befolkningen led stærkt under plyndringer. ​
  
 +I februar [[jernbaner:​1644]] rykkede svenske tropper under feltmarskal [[Gustav Horn]] ind i [[Skåne]] i den såkaldte [[Horns krig]] hvor de under et meget brutalt felttog erobrede bl.a. [[Helsingborg]] og [[Landskrone|Landskrona]],​ mens [[Malmø]] holdt stand.
 +
 +Hollandske købmænd der var stærkt utilfredse med den stigende [[øresundstold]],​ sendte en hjælpeflåde til svenskerne, men den blev fordrevet ved et slag ved [[Lister Dyb]]
 +
 +[[jernbaner:​1. juli]] ledte [[Christian 4.]] selv et søslag på Kolberger Heide mellem [[Femern]] og [[Kielerfjord]]. Det var under dette søslag, at kongen mistede sit ene øje, da en svensk kugle ramte en kanon på det danske flagskib ''​Trefoldigheden''​. Slaget, som varede i ti timer, endte med en kneben dansk sejr. 
 +
 +Danmark fik hjælp af en kejserlig hær der rykkede op i Jylland, men de blev hurtigt fordrevet af de svenske tropper. Til gengæld lykkedes det i august at drive de svenske tropper ud af Skåne.
 +
 +Senere samme år led danskerne det endelige nederlag i et søslag mod en forenet svensk-nederlandsk flåde, i farvandet mellem [[Lolland]] og Femern.
 +
 +Ved [[Brømsebrofreden]] i [[jernbaner:​1645]] måtte Danmark-Norge afstå [[Gotland]] og [[Øsel]], de norske områder [[Jämtland]] og [[Hærjedalen]] samt [[Halland]] for en periode af 30 år. Desuden blev Danmark tvunget til at nedsætte Øresundstolden og den norske told.
Print/export