Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:tordso [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Tordsø'''​ ([[Sverige|svensk]] ''​Torsjö''​) er en [[herregård]] i [[Skåne]], sydøst for [[Skurup]].
  
 +Gården kendes siden [[1370'​erne]]. Den først kendte ejer er [[rigsråd]] [[Jens Due]], men muligvis har gården også tidligere været i denne slægts eje.  Gårdet blev arvet af sønnen Laurids datteren Mette. ​
 +
 +I [[1445]] blev den købt af ridderne [[Knud Truedsen Has]] til [[Ørtofte Slot|Ørtofte]],​ [[Folmer Knob]] til Gyllebo og [[Johan Oxe til Tordsø|Johan Oxe]] i fællesskab;​ men fra [[1470]] var Johan Oxe eneejer. Ved hans død arvede sønnen [[Oluf Oxe]] gården. Ved Olufs død i [[1500]] blev den overtaget af broderen [[Johan Oxe til Nielstrup]],​ der tillige havde [[Nielstrup (Våbensted Sogn)|Nielstrup]] og [[Gisselfeld]]. Ved Johans død kom ejendommen til rigsråd [[Peder Oxe til Nielstrup]]. Han døde i [[1575]] og i [[1577]] ligeså enken Mette Rosencrantz til Vallø. Tordsø overgik da til Peders bror [[Albert Oxe til Nielstrup]] og siden til dennes enke Sidsel Urne til Boserup.
 +
 +Gården har siden Sveriges overtagelse af Skåne været i forskellige slægters besiddelse og er fortsat i privat eje.
Print/export