Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:tomme [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +En '''​tomme'''​ er en [[længdeenhed]] ligesom [[Fod (længdeenhed)|fod]] og [[alen]], der varierer fra [[Verdens lande|land]] til land, fordi de oprindeligt er gamle mål, der har taget det menneskelige legeme som udgangspunkt;​ tommen er således baseret på [[bredde]]n af [[menneske]]rs [[tommelfinger|tommelfingre]],​ hvorfor definitionerne da også varierer. Hvis man ville vide hvor langt/bredt noget var så målte man med fingerne, og så længe det var den samme som målte og vedkommende var øvet så passede målene godt.
 +
 +===Skandinavien kontra andre lande===
 +
 +En dansk tomme er 0,0261545 [[meter]] og en [[Storbritanien|engelsk]] tomme = 0,0254 meter.
 +Den engelske tomme anvendes stadig i stor stil i f.eks. [[USA]] og [[Storbritanien]] samt i handelsmæssig henseende også i [[Danmark]].
 +
 +[[symbol|Tegnet]] for en tomme er [[Primtegn|dobbelt primtegn]] (″), der ligner - men ikke er det samme som [[Citationstegn|anførselstegn/​dobbeltgåseøjne]] (")
 +
 +I Skandinavien opererer man med mindst tre forskellige tommer, nemlig svensk = 24,7 mm, en engelsk = 25,4 mm, der som oftest anvendes i handelsmæssig sammenhæng,​ samt dansk og norsk = 26,2 mm. Den norske tomme har før været defineret som værende 31,4 mm lang.
 +Sædvanligvis er 1″ lig 1/24 alen, men man har opereret med “jordtommer„ = 1/20 sjællandsk alen, samt “skovtommer„ = 1/22 skovalen. (Rasmussen, 1967, Kulturhistorisk Leksikon, bd 18, opsl. Tomme.)
 +
 +===Tommens inddeling===
 +
 +En [[Fod (længdeenhed)|fod]] (1′) opdeles i 12 tommer (12<​nowiki>​′′</​nowiki>​),​ der hver opdeles i 12 [[linje (længdeenhed)|linje]]r (12<​nowiki>​′′′</​nowiki>​). En linje opdeles igen i 12 [[skrupel (længdeenhed)|skrupler]] (12<​sup><​small>​IV</​small></​sup>​),​ og her kommer forklaringen på symbolet for tommer: Det er små [[romertal]].
 +
 +Tommen er ofte inddelt i sekstendedele,​ ja til tider helt ned i /64 eller i 10 eller 12 linjer. Den ti-linjede kaldes [[decimaltomme]].
 +
 +===Efterliv===
 +Tommen blev afskaffet omkring 1902 og nutildags arbejdes der her i landet ikke meget med tommer, men tommer bruges til:
 +*Tømrerrelateret:​
 +**[[Tommestok]] - lang [[målestok]] som i virkeligheden måler i cm, men som før i tiden målte i tommer. Nogle tommestokke har cm på den ene side og tommer på den anden.
 +**[[Brædt|brædder]] og [[tømmer]] sælges stadigt i 25mm's spring, som en arv fra tommen
 +**man kan stadigt bestille 5/​4''​ søm (femkvart; 33mm)
 +**5″ brædder (som i dag er 125mm, men 131mm i gamle dage)
 +**Også [[lægte]]r inddeles i tommer, 2*4-[[bom]]me og 4*4-bomme er stadigvæk normale udtryk der svarer til tommestørrelsen (''​to fire bom''​ og ''​fire fire bom''​)
 +*[[Fjernsyn]]s og [[monitor]]ers skærmstørrelse (skærmdiagonalen) angives i tommer; dog hyppigt også i cm.
 +*[[Diskette]]r,​ [[diskettedrev]]s og [[DVD-drev]]s størrelse opgives i tommer (3 1/2", 5 1/4").
 +*[[IC]]eres ben afstand angives i 1/10" og deres chips dimensioner opgives i [[Mil (lille længdeenhed)|mil]] (1/​1000"​).
 +
 +Og enhver kender begrebet at slå noget fast med syvtommersøm (på 18cm!).
 +
 +I flere engelsk-inspirerede områder, især i USA, benyttes tommer (inch) fortsat.
 +
 +==Kilder/​referencer==
 +*Rasmussen, Poul: ''​Mål og Vægt'',​ 1967
 +*''​Kulturhistorisk Leksikon'',​ 2. oplag 1982, bd. 18, opslag Tomme
 +*http://​www.baskholm.dk/​haandbog/​haandbog.html
  
Print/export