Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Næste revision
Forrige revision
historie:thyge_axelsen_brahe [2009/01/10 21:10]
farallon oprettet
historie:thyge_axelsen_brahe [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Thyge'''​ (eller Tyge) '''​Axelsen Brahe'''​ (død [[7. september]] [[1523]]), til [[Tostrup Slot|Tostrup]] i [[Skåne]], [[Skåne|skånsk]] [[adel]]smand og [[Danmark|dansk]] [[rigsråd]].
 +
 +Han var ældste søn af [[Axel Pedersen Brahe]] (død 1487) og Maren Thygesdatter Lunge. Han blev omkring [[1503]] gift med [[Magdalene Krognos]], datter af den rige [[Oluf Stigsen Krognos]] til Krapperup og Bollerup og Gertrud Knudsdatter Hase.
 +
 +Ved dette ægteskab fik han [[Knudstrup (Skåne)|Knudstrup]] i [[Skåne]] og halvdelen af [[Karsholm Slot|Karsholm]]. Efter hustruens død i [[1510]] blev han i [[1513]] gift med [[Sophie Rud]], datter af [[Jørgen Mikkelsen Rud]] til Vedby og Kirstine Eriksdatter Rosenkrantz.
 +
 +I [[1502]] var han høvedsmand på [[Højstrup (Lyderslev Sogn)|Højstrup]]. Han blev i [[1513]] ved [[Christian 2.]]'s kroning [[ridder]] og var forlenet med en del ejendom i Skåne og med [[Isolte]] i [[Halland]] som pantelen. ​
 +
 +Han svor ligesom sin bror [[Axel Axelsen Brahe]] Christian 2. fornyet troskab [[1523]], men gik, da kongen havde forladt landet, over til [[Frederik 1.]] og blev optaget i rigsrådet, men faldt samme år som en af den skånske adels førere i en træfning uden for det belejrede [[Malmø]]. ​
 +
 +Han er begravet ved [[Tostrup Kirke (Skåne)|Tostrup Kirke]].
 +
 +Blandt hans børn med Sophie Rud, der senere blev gift med rigsråd [[Erik Madsen Bølle]], er [[Jørgen Thygesen Brahe]] og [[Otte Brahe]] (far til astronomen [[Tycho Brahe]]) de mest kendte.
  
Print/export