Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
historie:tange_so [2012/07/16 12:49]
farallon
historie:tange_so [2012/07/16 12:50] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +**Tange Sø** er Danmarks største kunstige [[sø]]. Den ligger i [[Region Midtjylland]] ikke så langt fra byen [[Bjerringbro]]. Søen ejes af [[Gudenaacentralen|Tangeværket]]. Søen er opstået i [[jernbaner:​1920]] da [[Gudenå|Gudenåen]] blev opdæmmnet. Søbredden ved [[Ans]] består af sand og græs, og søbunden er sand og sten. Tange Sø modtager vand fra Gudenåen, [[Borre Å]] og [[Tange Å]]. Afløbet fra Tange sø findes ved Tangeværket,​ hvorfra Gudenåen løber videre til udmundingen i [[Randers Fjord]]. ​
  
 +== Historie ==
 +Gudenåens vand har gennem århundreder været udnyttet som trækkraft. Munkene udnyttede allerede i [[middelalderen]] åens vand, blandt andet  i [[Klostermølle]] ved [[Mossø]] . 
 +I [[jernbaner:​1918]] udarbejdede man et storstilet projekt til udnyttelse af vandkraften i Gudenåen. Efter 2½ års anlægsarbejde kunne Tangeværket indvies den [[jernbaner:​8. januar]] [[jernbaner:​1921]]. Bag Tangeværket var der da dannet en 13 km lang sø med et samlet areal på 540 hektar - Danmarks største kunstige sø.
Print/export