Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Næste revision
Forrige revision
historie:sthen_jacobsen [2009/09/20 08:40]
farallon oprettet
historie:sthen_jacobsen [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Sthen Jacobsen** (født [[jernbaner:1642]], i [[Kagerød]], [[Skåne]] - [[jernbaner:1696]]) var en dansk [[forfatter]] og [[præst]].
  
 +Han deltog som ung student i København [[jernbaner:1659]]-[[jernbaner:1660|60]] aktivt på dansk side under den [[Københavns belejring|svenske belejring]] og efterfølgende [[Stormen på København 1659|storm på København]]. Jacobsen skrev omkring 1680, på dansk, ''Den Nordiske Kriigs Krønicke,'' der blev [[Skånelandene]]s sidste bidrag til den danske litteratur.
 +
 +Det mærkelige med Sthen Jacobsens bog er, at den først udkom i [[jernbaner:1897]] ved [[Martin Weibull]]s hjælp. Sthen Jacobsen havde jo i sin levetid ikke haft nogen mulighed at få en bog som var skrevet af en skånsk præst, selv om den var forfattet på dansk, udgivet i Danmark. Endnu værre havde det været hvis han havde forsøgt få den trykt i Sverige. Det ville sandsynligvis medført hans afsættelse som præst. 
 +
 +Bogen er også en objektiv granskning af [[Skånske Krig]] og derfor fyldt af kritiske kommentarer rettet mod både dansk og svensk side, som næppe ville gøre det nemmere at få bogen publiceret. I stedet gemte Sthen Jacobsen sit manuskript, og ad mærkelige veje havnede det i [[Uppsala]] Universitetsbibliotek, hvor det først i slutningen af 1800'erne blev fundet af Martin Weibull som lod værket trykke.
 +
 +Weibull afslutter sit forord i bogen: //"Och så blef den liggande, till dess efter två århundradens hvila, just på sjelfva hans dödsår, hans bok begynte tryckas för att, sänd öfver Öresund, blifva en vänlig skänk till Danmark från det gamla Skåneland."//
Print/export