Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:sonderjylland [2010/03/04 07:24] (nuværende)
farallon oprettet
Linje 1: Linje 1:
 +[[Billede:​Sonderjylland1918.jpg|thumb|Sønderjylland i 1918]]
 +'''​Sønderjylland'''​ ligger på den [[Jylland|jyske halvø]]. Historisk er Sønderjylland det samme som [[Hertugdømmet Slesvig]], nemlig området mellem [[Kongeå]]en i nord og [[Ejder]]en i syd. Området nord for Kongeåen samt Ribe-enklaven kaldes [[Nørrejylland]]. ​
  
 +Når man i nutidigt sprogbrug taler om Sønderjylland,​ mener man dog mest kun den danske del, også kaldet [[Nordslesvig]].
 +
 +== Historie ==
 +Sønderjylland svarer til det oprindelige [[hertugdømme]] [[Hertugdømmet Slesvig|Slesvig]]. [[Knud Lavard]], der var jarl af Sønderjylland,​ antog den tyske hertugtitel for sit [[jarledømme]]. I mange århundreder var Sønderjylland et dansk [[len]] inden for det danske monarki. Hertugdømmet Slesvig hørte dermed sammen med [[Holsten]] under den danske krone, men var ikke en del af kongeriget. De danske bestræbelser gik til stadighed ud på at få adskilt de to hertugdømmer,​ mens tyskerne stræbte efter det modsatte. De to slesvigske krige drejede sig netop om dette problem. ​
 +
 +Hertugdømmet Slesvig blev indlemmet i [[Preussen]] efter [[Danmark]]s nederlag i [[2. Slesvigske Krig]] [[1864]], men den nordlige del kom ved en [[Genforeningen 1920|folkeafstemning]] i [[1920]] efter [[Tyskland]]s nederlag i [[1. verdenskrig]] tilbage til Danmark. I 1920 blev ''​de sønderjydske Landsdele''​ den officielle betegnelse for de dele af Sønderjylland,​ der blev genforenet med Danmark.
 +
 +I 1895 blev navnet ''​Sønderjylland''​ forbudt af tyskerne, med mindre det drejede sig om historiske fremstillinger <​ref>​Hans Schultz Hansen m.fl.: ''​Sønderjyllands historie efter 1815. Bind 2'',​ udgivet af Historisk Samfund for Sønderjylland,​ Aabenraa 2009</​ref>​. ​
 +
 +== Geografi ==
 +De sønderjydske landsdele er den eneste del af [[Danmark]],​ som er direkte landfast med et andet land ([[Tyskland]] i dette tilfælde). Der bor 254.000 indbyggere i de sønderjydske landsdele.
 +
 +Fra 1. januar 2007 er [[Sønderjyllands amt]] en del af [[Region Syddanmark]] sammen med det gamle [[Fyns Amt]], [[Ribe Amt]] og de sydlige og nordvestlige del af [[Vejle Amt]].
 +
 +Undertiden forveksles Sønderjylland med [[Sydjylland]],​ som er området lige nord for Kongeåen, dvs. omkring [[Esbjerg]],​ [[Kolding]] og [[Vejle]] samt enklaven omkring [[Ribe]].
 +
 +== Byer ==
 +De fem største byer på den danske side er [[Sønderborg]] (ca. 27.000 indb.), [[Haderslev]] (ca. 21.000 indb.), [[Aabenraa]] (16.000 indb.), [[Vojens]] (ca. 8.000 indb.) og [[Tønder]] (ca. 8.000 indb.). De største byer på den tyske side er [[Flensborg]] (ca. 88.000 indb.), [[Slesvig by]] (ca. 24.000 indb.), [[Egernførde]] (ca. 23.000 indb.), [[Husum (Slesvig)|Husum]] (ca. 21.000 indb.) og [[Kappel]] ved [[Slien]] (ca. 12.000 indb.).
 + 
 +[[Billede:​Soenderborg Slot.jpg|thumb|250px|[[Sønderborg Slot]] ligger smukt ned til Alssund]]
 +
 +== Nordslesvig ==
 +Nordslesvig er den danske del af Sønderjylland,​ det vil sige den del af det tidligere [[Hertugdømmet Slesvig|Hertugdømme Slesvig]], der kom til [[Danmark]] ved [[genforeningen 1920]].
 +
 +I officielt dansk sprogbrug kaldes området for ''​de sønderjyske landsdele'',​ i almindeligt sprogbrug Sønderjylland. Det blev især logisk efter at [[Sønderjyllands Amt]] blev dannet i [[1970]]. Der var dog nogle små forskelle på de sønderjyske landsdele (anno 1920) og Sønderjyllands Amt (anno 1970), nemlig nogle sogne syd for Kolding og syd for Ribe.
 +
 +Indtil 1993 hed det Landsarkivet for de sønderjydske landsdele, derefter [[Landsarkivet for Sønderjylland]]. En af de særlige regler, der stadig gælder for de sønderjydske landsdele, handler om [[kirkebog|personregisterføringen]]. Det sker i Sønderjylland hos kommunen, mens det i resten af Danmark er sognepræsten der står for det.
 +
 +Indtil 1920 var Nordslesvig ikke et helt fast begreb. Det betød mest den dansktalende og/eller dansksindede del af Slesvig. [[Flensborg]] blev af de fleste også regnet som Nordslesvig. Byen var økonomisk mest knyttet til de nordslesvigske egne, og historisk havde den været overvejende dansksindet indtil mange tyske industriarbejdere indvandrede sydfra i de sidste årtier i 1800-tallet. Det var en af årsagerne til [[Flensborg-krisen]],​ hvor meget nationale danske kredse krævede at byen skulle indlemmes i Danmark, uanset resultatet af folkeafstemningen. Den sønderjyske politiker [[H. P. Hanssen]]s svar på spørgsmålet var at erklære at Flensborg var Nordslesvig,​ men ikke det danske Nordslesvig.
 +
 +== Sydslesvig ==
 +[[Sydslesvig]] er den almindelige danske betegnelse på den del af Sønderjylland,​ der forblev ved Tyskland i 1920. Området er en del af den tyske delstat [[Slesvig-Holsten]]. På tysk kalder man oftest området ''​Landesteil Schleswig'',​ især i delstatens officielle sprogbrug.
 +
 +Indtil 1920 betegnede Sydslesvig den sydligste del af Slesvig, omtrent syd for [[Slien]] og [[Dannevirke]],​ dvs. den del hvor tysk sprog var altdominerende. [[Mellemslesvig]] var et område nord herfor med ret flydende grænser.
 +
 +== Litteratur ==
 +*Hans Schultz Hansen m.fl.: ''​Sønderjyllands historie indtil 1815. Bind 1'',​ udgivet af Historisk Samfund for Sønderjylland,​ Aabenraa 2008 
 +
 +== Eksterne henvisninger ==
 +*[http://​www.soenderjylland.dk/​ Sønderjylland Portalen]
 +*[http://​www.graenselandsportal.eu/​ Grænselandportal]
 +*[http://​www.museum-sonderjylland.dk/​ Sønderjyllands museer] ​
 +*[http://​www.synnejysk.dk/​ Æ Synnejysk Forening] ​
 +*[http://​www.sa.dk/​laa/​godehistorier/​sdjhist/​hist.htm Sønderjyllands historie]
 +*[http://​www.geschichte-s-h.de/​vonabisz/​nordschleswig.htm Nordslesvigs historie] (på tysk)
 +*[http://​www.nordslesvig.dk/​cms/​dan/​ Nordslesvigs historie] (på dansk)
Print/export