Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
historie:slagskib [2011/08/17 08:16]
farallon
historie:slagskib [2011/10/24 07:28] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +Et **slagskib** er et svært [[panser|pansret]] og [[armeret]] [[krigsskib]] med [[deplacement]] på omkring 35-45.000 tons og med panser på op til 40 cm tykkelse, i et enkelt tilfælde 200 cm tykkelse.
  
 +Spillede en betydelig rolle i slutningen af det [[19. århundrede|19.]] og starten af det [[20. århundrede]]. De mistede deres betydning med udgangen af [[2. verdenskrig]],​ idet de dels er sårbare overfor [[Militærfly|fly]]angreb,​ [[torpedo]]er og [[missil]]er,​ dels er meget dyre i drift.
 +
 +== Efter 2. verdenskrig ==
 +I slutningen af 2. verdenskrig byggede USA fire slagskibe af [[Iowa-klassen]],​ der deltog i kampene i Stillehavet fra 1943 og fra 1944. De var bygget til at møde den japanske flådes [[Yamato]]- og [[Musashi]]superslagskibe,​ men blev i stedet brugt til bombardementer af kystområder i [[Japan]] og japansk besatte øer. Yderligere var de bodyguards for hangarskibene ved [[Kamikaze]]-angreb. Japan overgav sig ombord på BB-63 ''​Missouri''​ d. 2. september 1945.
 +
 +Efter [[2. verdenskrig]] blev alle andre slagskibe skrottet eller brugt ved atombombeforsøg. Kun de fire ''​Iowa''​-slagskibe var operative - som kadettræningsskibe. I 1946 krævede [[Stalin]] flådebaser i [[Grækenland]] og/eller [[Tyrkiet]],​ men efter et venskabsbesøg af BB-63 ''​Missouri''​ i de pågældende lande, blev kravet trukket tilbage. Slagskibene var alt for dyre i drift, så i 1948-49 blev de tre af dem lagt i mølpose.
 +
 +Under [[koreakrigen]] var alle fire reaktiveret som kystbombardementsskibe (rækkevidde 40 km) og blev i 1955-58 lagt i mølpose. Store flytab under [[vietnamkrigen]] fik US Navy til at reaktivere BB-62 ''​New Jersey''​ i 1968-69 til bombardement af [[Vietnam|Nordvietnam]],​ men [[elektronisk krigsførelse]] viste sig at være billigere. Under [[Ronald Reagan|præsident Reagan]]s oprustning, blev et slagskib reaktiveret hvert andet år og BB-62 ''​New Jersey''​ bombarderede [[Bekkadalen]] i [[Libanon]] i 1983-84, mens BB-63 ''​Missouri''​ beskyttede olietankere i den [[Persiske Golf]] i 1987.
 +
 +{{ :​historie:​bb61_uss_iowa_bb61_broadside_usn.jpg?​200|Bredside fra BB-61 USS Iowa}}En eksplosion i B-kanontårnet på BB-61 ''​Iowa''​ i 1989 beskadigede det så kraftigt, at det kom i mølpose i 1990. BB-63 ''​Missouri''​ og BB-64 ''​Wisconsin''​ deltog i [[Golfkrigen]] og ved afslutningen af den kolde krig blev alle fire lagt i mølpose. I dag er de tre af dem museumsskibe.
 +
 +----
 +
 +I [[Storbritannien]] tegnede sig der et lidt andet billede. Umiddelbart efter afslutningen på [[2. verdenskrig]] blev hovedparten af [[Royal Navy]]'​s slagskibe og [[slagkrydser|slagkrydsere]] dekommissioneret og solgt til ophugning, en del af dem stammende fra [[1. verdenskrig]]. I marts 1941 havde man påbegyndt bygningen af ''​[[HMS Vanguard]]'',​ et slagskib som skulle blive det største slagskib i Royal Navy's historie med en deplacement på 48.500 t. Oprindeligt var det tiltænkt at beskytte britiske fjernøstlige interesser og imødegå truslen fra blandt andre de japanske superslagskibe ''​Yamato''​ og ''​Musashi''​. Da det blev kommissioneret den 9. august 1946 var krigen ovre, og slagskibets hovedrolle i moderne søkrigsførelse endegyldigt forbi. ''​HMS Vanguard''​ blev ikke indsat under krigen i [[Korea]], og dekommissioneredes i 1959, 13 år efter sin entré i Royal Navy, uden at have været indsat i kampoperationer. ''​HMS Vanguard''​ blev det sidste slagskib som blev bygget til [[Royal Navy]].
 +
 +{{ historie:​uss_wisconsin.jpg?​250|BB-64 USS Wisconsin}}
Print/export