Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Næste revision
Forrige revision
historie:slaget_ved_helsingborg [2008/06/06 09:39]
127.0.0.1 ekstern redigering
historie:slaget_ved_helsingborg [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +{{ :​historie:​battle_of_helsingborg_print.jpg?​x250|Slaget ved Helsingborg}}
  
 +I **slaget ved Helsingborg** [[1710]], den 28. februar efter svensk kalender, [[10. marts]] efter dansk, besejrede den svenske feltherre [[Magnus Stenbock]] den danske hær og druknede de sidste forhåbninger om en dansk-[[skåne|skånsk]] genforening i blod. 
 +
 +Efter at svenske-kongen [[Karl XII]] tabt hele sin hær ved [[Poltava]],​ så den danske konge [[Frederik 4.]] sin chance. "Nu eller aldrig"​ stod der malet på de vogne, som den danske hær baksede ned på stranden efter at have gjort landgang i Skåne ved Rå. Den danske hær medførte intet eget forråd, men satte deres lid til skåningernes velvilje. Skåningerne bidrog også mere end gerne til at hjælpe deres gamle landsmænd med proviant. [[Helsingborg]] og [[Christiansstad]] blev straks indtaget, [[Landscrone]] og [[Malmø]] indsluttet, og den danske hær nåede i lyntempo helt frem til den nye svenske krigshavn [[Karlshamn]] i [[Blekinge]],​ hvor den svenske flåde lå indefrosset. ​
 +
 +Skånes generalguvernør Magnus Stenbock valgte hurtigt at trække sig tilbage til Sverige med sine styrker, men brød i februar 1710 ind i Skåne med en hær på 14.000 mand.
 +
 +Uden for Helsingborg stod det slag som som blev avgørende for krigens udfald og [[Skånelandene]]s fremtid. Efter fire times kamp stod Magnus Stenbock som sejrherre på valpladsen, og rundt om ham lå 8.000 døde eller sårede, hvoraf 5.000 hørte til den danske armé.
 +
 +Den svenske sejr ved [[Helsingborg]],​ eller "​Stenbocksminnet"​ var i lang tid et af [[Sverige]]s største nationale minder, og blev fejret hvert år i begyndelsen af 1900-tallet med bl.a. militærparader i Helsingborg,​ og i skolen, hvor de skånske skolebørn sang "​Stenbocksvisor"​ som f.eks.:
 +
 +: "Gref Magnus han tog uti hakan på mej:
 +: 'Se morsk ut, min påg, då springer dansken för dej!'
 +: Den muntre gref Magnus den liknar jag väl,
 +: Och ej vill jag hafva ett annat befäl.
 +: 'Stor sak', sad' han, 'om tröjan vår är hvit eller grå.
 +: Blott dansken blir bankad af oss guler och blå..."​
 +
 +I den svenske [[propaganda]] var flertallet af Stenbocks soldater skåninger, "Måns Bock och hans skånska getapågar"​. Men i virkeligheden var antallet af skåninger på den danske side i slaget meget større.
 +
 +=====Se også=====
 +  *[[Den store nordiske krig]]
 +  *[[Krigsslag]]
Print/export