Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:slaget_ved_fredericia [2010/03/04 07:51]
farallon oprettet
historie:slaget_ved_fredericia [2010/03/04 07:52] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Slaget ved Fredericia''',​ også kaldet '''​Udfaldet fra Fredericia''',​ var et slag i [[Treårskrigen]] ([[jernbaner:​1848]] - [[jernbaner:​1850]])
 + 
 +I 1849 var [[Fredericia]] i forsommeren blevet indesluttet af slesvig-holstenske oprørere under general Bonin. Slesvig-holstenerne forskansede sig i stillinger omkring byen og bombarderede den med artilleri. ​
  
 +I Fredericia havde oberst [[Lunding]] kommandoen, og han planlagde sammen med hærens nye overgeneral,​ [[Frederik Rubeck Henrik von Bülow]], et udfald for at sprænge belejringen. Der måtte forstærkninger til, for at planen kunne lykkes. Fra [[Helgenæs]] blev general [[personer:​Olaf Rye]]s brigade med skib overført til [[Fyn]], og en anden brigade under general [[personer:​Christian de Meza]] kom sejlende fra [[Als]]. Tropperne blev overført til Fredericia i små både, som slesvig-holstenerne ikke kunne ramme.
 +
 +Slagplanen blev endeligt fastlagt ved et krigsråd i Vejlby Præstegård ved [[Strib]] den [[jernbaner:​4. juli]]. Udfaldet skulle begynde kl. 01:00 den [[jernbaner:​6. juli]]. ​
 +
 +[[Billede:​Krigergravene.jpg|300px|thumb|left|Krigergravene ved Trinitatis Kirke i Fredericia]]
 +På angrebstidspunktet stod 19.000 danske soldater klar i Fredericias gader. De skulle ud at møde slesvig-holstenernes 14.000 mand. Selv om danskerne var i overtal, havde modstanderne den store fordel, at de kæmpede fra befæstede stillinger.
 +
 +Det blev en hård kamp, og udfaldet var usikkert helt frem til solnedgang, hvor kampen var afgjort, og slesvig-holstenerne var på vild flugt.
 +
 +Der var mange hundrede faldne, flest danske, og general Rye var selv faldet under stormen på [[Treldeskansen]].
 +
 +Slagets udfald var medvirkende til, at [[Preussen]] trak sig ud af krigen og indgik en [[våbenhvile|våbenstilstand]] med Danmark.
 +
 +==Ekstern henvisning==
 +[http://​www.kalliope.org/​digt.pl?​longdid=recke1999100202 Adolph Reckes digt, "​Fredericia-Slaget"​]
Print/export