Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
Næste revision
Forrige revision
historie:slaget_pa_grathe_hede [2009/10/12 21:13]
farallon
historie:slaget_pa_grathe_hede [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Slaget på Grathe Hede** den [[jernbaner:​23. oktober]] [[jernbaner:​1157]] var afslutningen på en borgerkrig om kongemagten mellem [[Svend 3. Grathe]], [[Knud 5.]] og [[Valdemar 1. den Store]].
  
 +Efter at Erik Lam i [[jernbaner:​1146]] trak sig tilbage blev Sven Grathe, [[Erik 2. Emune|Erik Emune]]s søn - konge på [[Sjælland]] og [[Skåne]], og Knud, kong Magnus'​ søn konge i [[Jylland]].
 +
 +Knud forsøgte i flere felttog at erobre Sjælland ([[1147]] og [[1150]]), men blev fordrevet og flygtede til [[Tyskland]],​ hvor det lykkedes ham at rejse en hær.
 +
 +I nærheden af [[Viborg]] i [[jernbaner:​1152]] kom det til et slag ved Gedebæk. - Knud tabte og apellerede igen til den tyske konge og senere [[kejser]], [[Frederik Barbarossa]],​ der som [[lensherre]] stævnede (!) dem til en [[rigsdag]] i Merseburg. Her tilkendte han Svend kongetitlen,​ og denne svor [[lensed]] til ham.
 +
 +I Danmark var stormændende foruroligede over den store tyske indflydelse. Valdemar der først havde sluttet sig til Svend, der havde udnævnt ham til [[hertug]] i [[Slesvig]],​ skiftede side, hvilket han beviste ved at forlove sig med Knuds halvsøster Sophie.
 +
 +Både Knud og Svend blev i [[jernbaner:​1154]] kongehyldet på [[Landsting]]et i [[Viborg]].
 +
 +De tre bejlere til kongemagten var blevet enige om at dele magten, så Valdemar fik Jylland, Knud øerne og Svend fik [[Skåne]]. Man ville så holde en forsoningsmiddag i Roskilde [[jernbaner:​9. august]] [[jernbaner:​1157]],​ men Svend lod sine mænd overfalde de to andre konger. Knud blev dræbt, men det lykkedes Valdemar, omend såret at flygte ved at vælte lysestagerne og forsvinde i mørket, og nå til Jylland.
 +
 +Valdemar fik stor tilslutning da man hørte om Svends udåd, og han fik samlet en stor styrke. Svend gik i land ved [[Grenå]] (ved Djursåens munding), men ved list og magt lykkedes det at få Svends flåde ødelagt. Svend gik til [[Randers]],​ og Valdemar gik over på den anden side af [[Gudenå|Gudenåen]],​ og lod broen ødelægge.
 +
 +I slutningen af september var han blevet så stærk, at han turde møde Svends hær, og 23. oktober mødtes de to hære på Grathe Hede. Kampen var kort men voldsom, - Svend tog fejl af hvor Valdemars hovedstyrke var placeret, og opdagede for sent sin fejl, og endte med at flygte. Han kom ud i nogle sumpe ved enden af [[Hauge Sø]], hvorved han mistede sine våben og rustning. Han blev senere taget til fange og dræbt med et øksehug. [[Thor Lange]] har opsat et stenkors til minde om begivenheden.
 +
 +**Kilder/​henvisninger**
 +  * [http://​strejf.dk/​ Strejf.dk]
 +  *[[Krigsslag]]
Print/export