Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Næste revision
Forrige revision
historie:skipper_clement [2008/06/06 09:39]
127.0.0.1 ekstern redigering
historie:skipper_clement [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Klemen Andersen** //Skipper Clement// ([[13. november]] [[1485]] - [[9. september]] [[1536]]). ​
  
 +Førte [[kaperskib]]e mod [[Frederik 1.]] og sluttede sig senere til grev Christoffer af Oldenburg og Lübeck.
 +
 +I [[1534]] rejste han de jyske bønder til oprør til fordel for [[Christian 2.]] Han besejrede en adelshær nær [[Aalborg]] lidt nord for [[Svenstrup Jylland|Svenstrup]],​ hvor de jernklædte ryttere blev fanget i mosen [[Lere Sig]] umiddelbart op ad [[Hærvejen]] og nedslagtet af bønderne. Skipper Clement og hans bondehær blev slået af [[Johan Rantzau]] og fanget. Som fange sad han bl.a. på [[Koldinghus]],​ indtil han i [[1536]] blev henrettet og [[Hjul_og_stejle|stejlet]] i [[Viborg]].
 +
 +'''​Klemen Andersen'''​ "'''​Skipper Clement'''"​ ([[13. november]] [[1485]] - [[9. september]] [[1536]]). ​
 +
 +Født i [[Vedsted]],​ [[Vendsyssel]] i en selvejerbondefamilie. Blev købmand i [[Aalborg]] og senere skipper og viceadmiral under [[Christian 2.]] Gjorde i [[1525]] mytteri mod [[Frederik 1.]] og blev [[kaper]] i Christian 2.'s tjeneste. Sluttede sig senere til [[Grev Christoffer af Oldenburg|grev Christoffer]] af [[Oldenburg]] og [[Lübeck]].
 +
 +I [[1534]] rejste han de [[jyske]] bønder til oprør til fordel for Christian 2. Bondeoprøret er blevet kendt som Klement-fejden og var en del af borgerkrigen [[Grevens Fejde]] 1534-36. ​ 16. oktober [[1534]] besejrede Clements bondehær, forstærket med landsknægte fra grev Christoffer,​ den jyske adelshær, der var sendt ud for at knuse oprøret. [[Slaget ved Svenstrup|Slaget]] stod nær Aalborg lidt nord for [[Svenstrup (Svenstrup Sogn)|Svenstrup]] omkring [[Lere Sig]] umiddelbart op ad [[Hærvejen]]. 14 fremtrædende jyske adelsmænd og et ukendt antal fodfolk faldt på [[adelshærens]] side. I et par måneder [[beherskede]] de [[oprørske]] bønder store dele af [[Nørrejylland]]. [[Christian 3.]]s hærfører [[Johan Rantzau]] pressede i løbet af efteråret [[oprørshæren]] tilbage til Aalborg, der 18. december 1534 blev [[stormet]] og [[plyndret]]. Clement blev kort tid efter pågrebet i [[Storvorde]] øst for Aalborg. Som fange sad han bl.a. på [[Koldinghus]],​ indtil han den [[8. september]] [[1536]] blev halshugget, parteret og [[stejlet]] ved [[Viborg Landsting]]
Print/export