Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:skanemarkedet [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +Sildemarkedet ved [[Skanør]] og [[Falsterbo]] i [[Skåne]] var, næst [[Øresundstold]]en,​ Danmarks største indkomstkilde,​ og det sydvestligste Skåne var i flere århundreder i merkantil henseende det vigtigste sted i Danmark. Der blev betalt skat af saltet til konserveringen. Det kom fra [[Lüneburger Heide]], og blev leveret af [[Hanseforbundet|hansekøbmændene]],​ der havde en af deres vigtigste handelsstationer her.
 +
 +Det opgives i 1300-tallet at det under markedet lå omkring 40.000 både i [[Øresund]] og at 300.000 mennesker deltog i kommersen. Måske er tallene overdrevne, men at det drejede sig om meget store tal er der ikke tvivl om. 
 +
 +Ifølge [[Adam af Bremen]] stod silden ved den skånske kyst så tæt, at fisken lod sig øse af havet med de bare næver. ​
 +
 +Kvalitetskontrollen på sildmarkedet var hård - hvis silden pakkedes forkert, var straffen døden. Det var nødvendigt,​ da man ikke kunne holde den høje pris, hvis varen ikke var af den bedste kvalitet. ​
 +
 +Den skånske sild eksporteredes ud over hele [[Europa]], og var i [[middelalder]]en en meget populær '''​luksus'''​ fødevare især under fastetiden, når man ikke måtte spise kød. 
 +
 +Nede på kontinentet fandtes bestemmelsen,​ at en fiskehandler som førte sild, der ikke var skånske, måtte sætte et rødt flag på sin bod.
 +
 +==Kilder/​henvisninger==
 +*http://​www.sildensdag.dk/​silden/​historie_print.htm
  
Print/export