Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
historie:sct._libers_hoj [2011/06/07 04:51]
farallon
historie:sct._libers_hoj [2011/06/07 18:32] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +**Sct. Libers høj** er et skånsk/​dansk [[nationalmonument]] ved [[Lund]] i det nuværende ​ [[Sverige]].
  
 +Sankt Libers høj (den hellige friheds høj) er en gammel kultplads, som fortaber sig i fordums tåger. Egentlig en [[gravhøj]] fra [[bronzealder]]en uden for Lund på vejen mod [[Kævlinge]] (Kävlinge) i [[Skåne]]. På Sankt Libers høj er næsten alle danske konger blevet valgt og hyldet af skåningerne,​ og samme høj var stedet for [[Skåneland]]enes [[landsting]]. ​
 +
 +Ingen var rigtig konge i Danmark før han var udråbt på tinge i [[Viborg]], i [[Ringsted]] og på Sankt Libers høj i Lund.
 +
 +Siden Skånelandene i [[jernbaner:​1658]] tabtes til [[Sverige]] har Sankt Libers høj været udsat for stedmoderlig behandling. I 1800'​erne byggedes - under store protester - en mølle på stedet, hvorved den østlige del af højen gravedes væk, så man kunne lave en åbning. "​Konstruktionen"​ klædtes med en stensætning på hvilken møllen placeredes.
 +
 +I dag er der ingen mølle, men til gengæld har man helt ufølsomt placeret et busstoppested og busskur helt ind til højen. Tilgængeligheden for bilende turister er lig nul. Der er ikke nogle skilte der oplyser om højens betydning i Danmarkshistorien.
 +
 +  *[[http://​nyhavnsleje.tripod.com/​libershoej.html|Navnets opståen]]
Print/export