Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
historie:samuel_morton_peto [2010/07/27 11:39]
farallon
historie:samuel_morton_peto [2012/11/24 16:33] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +{{ :​jernbaner:​samuel_morton_peto.jpg?​200|Sir Samuel Morton Peto}}
 +Sir **Samuel Morton Peto** [[jernbaner:​4. august]] [[jernbaner:​1809]] - [[jernbaner:​13. november]] [[jernbaner:​1889]]. Engelsk jernbaneentreprenør.
  
 +Sammen med svogeren [[Historie: Edward Ladd Betts]] og [[Historie:​Thomas Brassey]] partner i entreprenørfirmaet [[jernbaner:​Peto,​ Brassey & Betts]] der anlagde og drev de første jernbaner i Jylland og på Fyn.
 +
 +Byggede en del baner i Danmark(jysk-fynske stambaner), men det var oprindeligt ikke meningen, han også skulle stå for driften af banerne, men ved bygningen af den [[jernbaner:​Østjyske Længdebane|Østjyske Længdebanes]] sydlige del kom han i klemme i politik. Det var nemlig den danske stat, der havde koncessioneret banens bygning, men før den stod færdig var området blevet besat af tyske (preussiske) tropper, og banen kunne derfor ikke afleveres til kontraktgiveren.
 +
 +Morton Peto måtte derfor selv forestå driften for dog at få nogle af sine penge ind.
 +
 +Strækningen blev efter få år solgt til Altona-Neumünster-Kiel Eisenbahngesellschaft. Peto havde i øvrigt prøvet det før(i Hessen med strækningen Frankfurt/​Main-Bad Homburg/​Höhe),​ så han vidste lidt om forholdene.
 +
 +Da veksellererfirmaet Overend & Gurney Ltd gik fallit den [[jernbaner:​11. maj]] [[jernbaner:​1866]] for et beløb på fem millioner pund trak det mange firmaer med sig ned, deriblandt London Joint Stock Bank og Sir Samuel Petos byggeselskab.
Print/export