Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:roskildevej [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Roskildevej'''​ ('''​[[sekundærrute]] 156'''​) er en større vej, der løber mellem [[København]] og [[Roskilde]]. Vejens forløb går mere præcist mellem [[Rådhuspladsen]] i København og endte oprindeligt med [[Algade (Roskilde)|Algade]] i Roskilde, der nu er blevet til en [[gågade]]. Dens anlæggelse blev påbegyndt i [[1770]] (som afløsning af den gamle [[kongevej]]) i Roskilde og endte i København i [[1776]]. Indfaldsvejen til Roskilde og indtil [[Hedehusene]] hedder dog nu [[Københavnsvej]].
 +
 +Roskildevejen skulle forbinde dels de små bebyggelser på [[Vestegnen]] og Roskilde med hovedstaden. En forbedring af vejanlægget blev nødvendiggjort af bl.a. den megen trafik, der blev genereret i forbindelse med [[marked]]erne på [[Stændertorvet]].
 +
 +I den sidste halvdel af [[1900-tallet]] opblomstrede [[bil]]trafikken og man fandt anledning til at foretage en nummerering af de [[Danmark|danske]] veje. Således blev ruten fra København til [[Esbjerg]] (med Roskildevej mellem Roskilde og København) navngivet '''​Hovedvej 1'''​ - siden '''​Hovedvej A1'''​.
 +
 +Da man begyndte at bygge [[Holbækmotorvejen]] skete det over flere etaper. Således kan man i dag se, hvordan motorvejen startede/​sluttede i Roskildevej mellem [[Høje Tåstrup]] og [[Hedehusene]]/​[[Fløng]].
 +
 +== Andre Roskildeveje ==
 +Roskildevej findes også i [[Bording]],​ [[Frederikssund]],​ [[Herning]],​ [[Hillerød]],​ [[Holbæk]],​ [[Kolding]],​ [[Ringsted]],​ [[Tune]], [[Solrød Strand]] og [[Vejle]]. I byområder i umiddelbar nærhed af [[Roskilde]] er Roskildevej traditionelt den vej, som fra den pågældende by fører mod Roskilde. Længere væk, som fx. i [[Jylland]],​ er vejnavnet blot opkaldt efter byen.
 +
 +== Eksterne henvisninger ==
 +
 +*[http://​hjem.get2net.dk/​lighthouse/​roskildevej.htm Albertslunds historie - Roskildevej]
 +*[http://​www.highways.dk/​danmark/​hovedvej1/​ Highways.dk - Portræt af Hovedvej 1 fra København til Esbjerg]
  
Print/export