Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
historie:ostpreussen [2010/11/06 20:15]
farallon
historie:ostpreussen [2010/11/06 21:20] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +**Østpreussen** (tysk: **Ostpreußen**) var indtil [[jernbaner:1945]] en tysk provins mellem [[flod]]erne [[Weichsel]] og [[Memel]]. Hovedstaden var [[Königsberg]].
  
 +I [[jernbaner:1231]] grundlagde den [[Tyske Orden]] en stat i området ved at besejre den [[Preussen|preussiske]] urbefolkning i en række korstog.
 +
 +Østpreussen var hertugdømme fra [[jernbaner:1525]]. I [[jernbaner:1618]] tilfaldt provinsen [[Brandenburg]], og den var fra [[jernbaner:1701]]-[[jernbaner:1918]] en del af kongeriget [[Preussen]]. 
 +
 +1918-1939 var Østpreussen adskilt fra det øvrige [[Tyskland]] af [[Den Polske Korridor]].
 +
 +Østpreussen var Tysklands kornkammer. Området havde en stor landbrugsproduktion, der især havde afsætning i de tæt befolkede områder i det vestlige Tyskland.
 +
 +Efter den [[2. verdenskrig]] blev området delt, sådan at den sydlige del tilfaldt Polen, mens den nordlige del blev et [[Sovjetunionen|sovjetisk]] landområde, hvor den gamle hovedstad, [[Königsberg]], i 1946 blev omdøbt til [[Königsberg|Kaliningrad]] opkaldt efter den sovjetiske forbryder (såkaldt præsident) Mikhail Kalinin. Østpreussen havde før 2. verdenskrig cirka 3,5 millioner indbyggere, 96 % var tyske, resten polakker, litauer eller masurer.
 +
 +Da [[Den Røde Hær]] i januar 1945 satte det endelige angreb ind mod Østpreussen, tog millioner af tyskere på flugt vestpå. Under flugten omkom et ukendt antal mennesker, primært gamle, kvinder og børn. Flugten foregik for de flestes vedkommende til fods i vinterkulde til mere sikre områder i primært [[Schleswig-Holstein]], [[Mecklenburg]] og [[Niedersachsen]].
 +
 +På [[Potsdamkonferencen]] blev Østpreussen delt af Polen og Sovjetunionen.
 +
 +I [[Sovjetunionen]] var det nordlige område et vigtigt strategisk område med militære anlæg ved [[Østersøen]], og adgang var forbudt for ikke Sovjet-borgere. Efter Sovjetunionens sammenbrud er området forblevet besat af Rusland. 
Print/export