Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
historie:ostpreussen [2010/11/06 20:15]
farallon
historie:ostpreussen [2010/11/06 21:20] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +**Østpreussen** (tysk: **Ostpreußen**) var indtil [[jernbaner:​1945]] en tysk provins mellem [[flod]]erne [[Weichsel]] og [[Memel]]. Hovedstaden var [[Königsberg]].
  
 +I [[jernbaner:​1231]] grundlagde den [[Tyske Orden]] en stat i området ved at besejre den [[Preussen|preussiske]] urbefolkning i en række korstog.
 +
 +Østpreussen var hertugdømme fra [[jernbaner:​1525]]. I [[jernbaner:​1618]] tilfaldt provinsen [[Brandenburg]],​ og den var fra [[jernbaner:​1701]]-[[jernbaner:​1918]] en del af kongeriget [[Preussen]]. ​
 +
 +1918-1939 var Østpreussen adskilt fra det øvrige [[Tyskland]] af [[Den Polske Korridor]].
 +
 +Østpreussen var Tysklands kornkammer. Området havde en stor landbrugsproduktion,​ der især havde afsætning i de tæt befolkede områder i det vestlige Tyskland.
 +
 +Efter den [[2. verdenskrig]] blev området delt, sådan at den sydlige del tilfaldt Polen, mens den nordlige del blev et [[Sovjetunionen|sovjetisk]] landområde,​ hvor den gamle hovedstad, [[Königsberg]],​ i 1946 blev omdøbt til [[Königsberg|Kaliningrad]] opkaldt efter den sovjetiske forbryder (såkaldt præsident) Mikhail Kalinin. Østpreussen havde før 2. verdenskrig cirka 3,5 millioner indbyggere, 96 % var tyske, resten polakker, litauer eller masurer.
 +
 +Da [[Den Røde Hær]] i januar 1945 satte det endelige angreb ind mod Østpreussen,​ tog millioner af tyskere på flugt vestpå. Under flugten omkom et ukendt antal mennesker, primært gamle, kvinder og børn. Flugten foregik for de flestes vedkommende til fods i vinterkulde til mere sikre områder i primært [[Schleswig-Holstein]],​ [[Mecklenburg]] og [[Niedersachsen]].
 +
 +På [[Potsdamkonferencen]] blev Østpreussen delt af Polen og Sovjetunionen.
 +
 +I [[Sovjetunionen]] var det nordlige område et vigtigt strategisk område med militære anlæg ved [[Østersøen]],​ og adgang var forbudt for ikke Sovjet-borgere. Efter Sovjetunionens sammenbrud er området forblevet besat af Rusland. ​
Print/export