Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
Næste revision
Forrige revision
historie:osmanniske_rige [2007/03/17 10:56]
farallon
historie:osmanniske_rige [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Det Osmanniske Rige** var et stort tyrkisk rige grundlagt af [[Osman 1.]] i [[jernbaner:​1281]] og bestod til [[jernbaner:​29. oktober]] [[jernbaner:​1923]],​ da det erstattedes af den nuværende republik [[Tyrkiet]]. Det bredte sig over den vestlige del af Asien, sydøstlige del af Europa, og Nordafrika. ​ Efter belejringen og erobringen af Konstantinopel år [[1453]] erstattede det osmanniske rige det  [[Østromerske Kejserdømme|Byzantinske rige]] som herskere over [[Balkan]] og [[Anatolien]].
 +
 +I [[1500-tallet]] nåede det Osmanniske Rige et højdepunkt under sultan [[personer:​Süleyman 1.]] (den Store), men nåede ikke sin største udstrækning før [[jernbaner:​1683]],​ hvor det strakte sig fra omegnen af Wien over Mellemøsten til Iran og den [[Arabiske halvø]] samt omfattede det meste af Nordafrika. Riget havde da omkring 40 millioner indbyggere.
 +
 +Under [[1. Verdenskrig]] blev det Osmanniske Rige besejret, og sultanen underskrev [[Freden i Sèvres]] i [[jernbaner:​1920]]. Freden betød bl.a. uafhængighed for [[Armenien]] samt afståelsen af [[Kilikien]] til [[Frankrig]] samt bl.a. byen [[Smyrna]] (det nuværende [[Izmir]]) til [[Grækenland]]. Dette nægtede nationalistiske kredse under ledelse af [[personer:​Kemal Atatürk|Mustafa Kemal]] (den senere [[personer:​Kemal Atatürk]] at acceptere og oprettede en rivaliserende regering i [[Ankara]] midt i [[Anatolien]] og fjernt fra sultanens hovedstad [[Istanbul|Konstantinopel]]. Tropper loyale over for den nationalistiske oprørsregering i [[Ankara]] angreb herefter i rækkefølge:​ [[Armenien]],​ de franske tropper i [[Kilikien]] samt til sidst den græske hær. Efter hans troppers sejr i krigen mod [[Grækenland]] indgik [[personer:​Kemal Atatürk|Mustafa Kemal]] herefter [[Lausanne-freden]] som gav [[Tyrkiet]] omtrent dets nuværende grænser (den nuværende grænse blev opnået ved Tyrkiets indlemmelse af byen [[Hatay]], der indtil da havde været del af det franske [[Syrien]] umiddelbart inden [[Anden Verdenskrig]]). [[personer:​Kemal Atatürk]] oprettede den [[Tyrkiet|tyrkiske republik]] den [[jernbaner:​29. oktober]] [[jernbaner:​1923]] med sig selv som præsident, og lagde dermed det Osmanniske Rige i graven. ​
 +
 +==Den Høje Port==
 +**Den Høje Port** (eller blot **Porten**) var en betegnelse for regeringen i Konstantinopel. Navnet stammer fra den gamle skik, at fyrsten, siddende i paladsporten,​ afsagde domme og gav love og påbud. [[personer:​Orhan 1.|Sultan Orkhan]] skal have været den første, som kaldte sit palads i Bursa "Den Høje Port"​. ​
 +
 +I Konstantinopel brugtes betegnelsen ikke blot billedligt om regeringen, men oftest om (porten til) regeringsbygningen.
 +
 +Den osmaniske rige havde også store indflydelse på den vestlige politik. det er fordi alt transport der skulle leveres til vesten, f.eks. krydderier skulle først igennem det osmanniske rige.
  
Print/export