Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Næste revision
Forrige revision
historie:operation_weseruebung [2007/02/10 19:36]
farallon oprettet
historie:operation_weseruebung [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Operation Weserübung** var den tyske kodebetegnelse for [[besættelsen]] af [[Danmark]] (//Weserübung-Süd//) og [[Norge]] (//Weserübung-Nord//) under [[2. verdenskrig]].
  
 +Operationen begyndte for den tyske flådes (Kriegsmarine) vedkommende den [[jernbaner:7. april]] [[jernbaner:1940]]. I operationen deltog bl.a. [[slagskib]]ene //[[Slagskib Scharnhorst|Scharnhorst]]// og //[[Slagskib Gneisenau|Gneisenau]]// samt krydserne //[[Tung krydser Admiral Hipper|Admiral Hipper]], [[Blücher (svær krydser)|Blücher]]// og //[[Tung krydser Lützow|Lützow]].// Kriegsmarine led svære tab i Norge, bl.a. //Blücher// og 10 destroyere.
 +
 +[[Hitler]] var egentlig ikke interesseret i hverken Norge eller Danmark. Men han var bange for, at hans modstandere [[England]] og [[Frankrig]] skulle placere tropper i de nordiske lande og  true [[Tyskland]] derfra. Dertil kom, at den tyske flåde gerne ville have baser for [[ubåd]]e i Norge. Herfra ville de lettere kunne komme ud i [[Atlanterhavet]] og true konvojerne med forsyninger til England. Dels havde Hitler et behov for en hurtig overbevisende sejr, som kunne fjerne modstanden imod ham i militæret.
 +
 +Faktisk havde også [[Det Forenede Kongerige|England]] og [[Frankrig]] planer, som berørte de [[nordiske lande]]. Tyskland importerede [[jernmalm]] fra [[Sverige|Nordsverige]], og om vinteren, når den [[Botniske Bugt]] var lukket af is, blev jernmalmen udskibet fra [[Narvik]] i Norge. Problemet for England og Frankrig var, at man kun kunne forhindre udskibningen af den svenske jernmalm, hvis man sendte tropper til det nordlige Norge og Sverige, og det ville de to neutrale lande ikke frivilligt gå med til. Derfor planlagde man at sige, at tropperne skulle videre til [[Finland]] for at hjælpe finnerne i krigen mod russerne. (Se: //[[Vinterkrigen|Den finske vinterkrig]]//) Men krigen mellem Finland og [[Sovjetunionen]] sluttede, inden England og Frankrig fik sendt deres tropper af sted.
 +
 +De tyske tropper gik over grænsen til Danmark kl. 4.15 om morgenen den [[jernbaner:9. april]], [[jernbaner:1940]]. Det kom til kortvarige kampe i [[Sønderjylland]] og på [[Amalienborg Slotsplads]]. Men allerede kl. 6 blev det på et møde hos [[Christian 10.|kongen]] med de vigtigste ministre og de militære chefer besluttet, at man måtte indstille modstanden. Kampene kostede 16 faldne på dansk side.
 +
 +I Norge trak kampene ud i længere tid, og England og Frankrig nåede at sende hjælpetropper til landet. Men i slutningen af maj blev de engelske og franske tropper trukket tilbage, og kort efter overgav de sidste norske styrker sig.
 +
 +==Se også==
 +  *[[Besættelsen]]
 +  *[[Oscarsborg]]
Print/export