Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:ombudsmand [2010/05/18 03:56] (nuværende)
farallon oprettet
Linje 1: Linje 1:
 +En '''​ombudsmand'''​ var i [[middelalderen]] en kongelig embedsmand, der forvaltede et givet område. Betegnelsen er på dansk (og i andre lande) efter svensk forbillede indført siden 1950 for at betegne en uafhængig myndighed, der uvildigt kan undersøge offentlige myndigheders gøren og laden<​ref>​(fællesnordisk oldnordisk ''​umboð'',​ kendes fra middelalderen som betegnelse for embedsmand, der på kongens vegne forvaltede et givet område. Genoptaget fra svensk i forbindelse med grundloven 1953 (Kilde: Nudansk Ordbog (1953), bind 2, s. 82. (se også [http://​ordnet.dk/​ods/​opslag?​opslag=ombudsmand&​submit=S%F8g ODS])</​ref>​.
 +
 +Selve ordet ''​ombudsman''​ er blevet verdensberømt og er et af de få nordiske ord, der anvendes i sin originale form på andre sprog. På [[dansk (sprog)|dansk]] blev ordet tidligere brugt om en kongelig [[embedsmand]],​ der repræsenterede kongemagten på [[herred]]sniveau (i [[Jyske Lov]] fra 1241: ''​umbozman''​).
 +
 +Der er ombudsmandsinstitutioner i mange lande.
 +
 +I Danmark er ''​[[Folketingets Ombudsmand]]''​ en kontrolinstans i forhold til den offentlige forvaltning,​ som er valgt af Folketinget. Ombudsmandsinstitutionen oprettedes i [[1954]] efter [[Sverige|svensk]] forbillede.
 +
 +''​[[Forbrugerombudsmanden]]''​ oprettedes i Danmark i [[1975]] og fører bl.a. tilsyn med, at Markedsføringsloven overholdes.
 +
 +Den danske regerings øverste repræsentant på [[Grønland]] bærer siden [[1979]] titlen '''​rigsombudsmand'''​ (tidl. ''​landshøvding''​).
 +
 +== Se også ==
 +  *[[Forvaltningsret]]
 +  *[[Justitieombudsmand]] og [[Justitiekansler]]
 +  * [[Den Europæiske Ombudsmand]]
 +
 +== Eksterne henvisninger ==
 +  *[http://​www.ombudsmanden.dk Folketingets Ombudmand]
 +  *[http://​miqesia.dk/​arrangementer.htm Hjælp til opbygningen af ombudsmandsinstitutioner - specielt med henblik på Albanien]
 + ​*[http://​www.forbrugerombudsmanden.dk Forbrugerombudsmandens hjemmeside på www.forbrug.dk]
  
Print/export