Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:ombudsmand [2010/05/18 03:56] (nuværende)
farallon oprettet
Linje 1: Linje 1:
 +En '''ombudsmand''' var i [[middelalderen]] en kongelig embedsmand, der forvaltede et givet område. Betegnelsen er på dansk (og i andre lande) efter svensk forbillede indført siden 1950 for at betegne en uafhængig myndighed, der uvildigt kan undersøge offentlige myndigheders gøren og laden<ref>(fællesnordisk oldnordisk ''umboð'', kendes fra middelalderen som betegnelse for embedsmand, der på kongens vegne forvaltede et givet område. Genoptaget fra svensk i forbindelse med grundloven 1953 (Kilde: Nudansk Ordbog (1953), bind 2, s. 82. (se også [http://ordnet.dk/ods/opslag?opslag=ombudsmand&submit=S%F8g ODS])</ref>.
 +
 +Selve ordet ''ombudsman'' er blevet verdensberømt og er et af de få nordiske ord, der anvendes i sin originale form på andre sprog. På [[dansk (sprog)|dansk]] blev ordet tidligere brugt om en kongelig [[embedsmand]], der repræsenterede kongemagten på [[herred]]sniveau (i [[Jyske Lov]] fra 1241: ''umbozman'').
 +
 +Der er ombudsmandsinstitutioner i mange lande.
 +
 +I Danmark er ''[[Folketingets Ombudsmand]]'' en kontrolinstans i forhold til den offentlige forvaltning, som er valgt af Folketinget. Ombudsmandsinstitutionen oprettedes i [[1954]] efter [[Sverige|svensk]] forbillede.
 +
 +''[[Forbrugerombudsmanden]]'' oprettedes i Danmark i [[1975]] og fører bl.a. tilsyn med, at Markedsføringsloven overholdes.
 +
 +Den danske regerings øverste repræsentant på [[Grønland]] bærer siden [[1979]] titlen '''rigsombudsmand''' (tidl. ''landshøvding'').
 +
 +== Se også ==
 +  *[[Forvaltningsret]]
 +  *[[Justitieombudsmand]] og [[Justitiekansler]]
 +  * [[Den Europæiske Ombudsmand]]
 +
 +== Eksterne henvisninger ==
 +  *[http://www.ombudsmanden.dk Folketingets Ombudmand]
 +  *[http://miqesia.dk/arrangementer.htm Hjælp til opbygningen af ombudsmandsinstitutioner - specielt med henblik på Albanien]
 + *[http://www.forbrugerombudsmanden.dk Forbrugerombudsmandens hjemmeside på www.forbrug.dk]
  
Print/export