Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:oluf_stigsen_krognos [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''Oluf Stigsen Krognos''' (omkring [[1450]] - omkring [[1505]]), til [[Krapperup]] og [[Bollerup (Skåne)|Bollerup]], [[Danmark|dansk]] [[rigsråd]].
  
 +Han var søn af [[Stig Olufsen Krognos]] til Krapperup og Bollerup og Barbara Clausdatter Brahe og nævnes [[1469]]. I [[1483]] var han [[ridder]] og [[1492]] rigsråd; fra [[1486]] og til [[1501]] nævnes han som [[lensmand]] på [[Varberg]], og 1505 var han [[høvedsmand]] på [[Laholm]]. 
 +
 +Han var tæt knyttet til sin [[fætter]] [[rigshofmester]]en [[Poul Laxmand]]. Da ærkebisp Birger havde sigtet ham for at have været hovedmanden bag visse landsforræderske forbindelser med de svenske under krigen i [[Ditmarsken (kreds)|Ditmarsken]], måtte han sværge sin uskyld, men den mistanken var dog måske hovedårsag til, at han meget snart efter drabet på rigshofmesteren i [[1502]] trak sig tilbage fra dennes sag, skønt han straks havde optaget den dræbtes børn i sit hus og ført deres sag for rigsrådet. 
 +
 +Med begge sine hustruer, Gertrud Knudsdatter Hase og [[Anne Mouritsdatter Gyldenstjerne]] til [[Ågård (Kettrup Sogn)|Ågård]] og [[Bregentved]], forøgede han den rigdom, han havde arvet fra sine forældre, og særlig kendt er et overdådigt bryllup, som han arrangerede mellem sin eneste datter af første ægteskab, Magdalene, og [[Thyge Axelsen Brahe]] (død [[1523]])
 +<ref>Denne Thyge Brahe skal ikke forveksles med sønnesønnen, astronomen [[Tycho Brahe]], ([[1546]]–[[1601]]), jf. også diskussionssiden.</ref>
 +
 +Han levede endnu [[26. august]] 1505, men var død [[23. marts]] [[1506]]. Hans enke, Anne Mouritsdatter (død [[1545]]), giftede sig siden med [[Predbjørn Clausen Podebusk]].
Print/export