Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Næste revision
Forrige revision
historie:massakren_ved_wounded_knee [2007/02/10 09:50]
john oprettet
historie:massakren_ved_wounded_knee [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Massakren ved Wounded Knee** blev udført af hvide amerikanske soldater mod [[Sioux]]-folket ([[lakota]]) d. [[jernbaner:​29. december]] [[jernbaner:​1890]] ved floden Wounded Knee i [[South Dakota]], [[USA]].
  
 +Massakren skete i forbindelse med, at sioux-krigerne,​ som på det tidspunkt forlængst var blevet henvist til et [[reservat]],​ var begyndt at danse [[åndedans]]. Den ville ifølge dens tilhængere få de hvide til at forsvinde fra prærien og bøflerne til at vende tilbage. De hvide opfattede derimod dansen som [[krigsdans]] og sendte det 7. kavaleri under ledelse af oberst James Forsyth ud for at stoppe løjerne. Om morgenen d. 29. december åbnede regimentet uden varsel ild mod lejren, bl.a. med moderne hurtigtskydende [[Hotchkiss-kanoner]].
 +
 +Resultatet var 150 døde indfødte på under en time, heriblandt mange kvinder og børn og stammens høvding, Big Foot. Soldaterne mistede til sammenligning 25 mand. Men de havde fået, hvad de kom efter: Hævn efter samme regiments fatale nederlag i [[Slaget ved Little Bighorn]] 14 år tidligere.
 +
 +Massakren regnes for det sidste større slag mellem de [[oprindelige amerikanere]] og hvide, men i [[1973]] blev stedet igen brugt ved en konfrontation med de hvide myndigheder. Her blev [[nationalgarde]]n sat ind mod en gruppe efterkommere af Sioux-folket,​ som i et forsøg på at gennemtvinge regeringsundersøgelser af forskellige indianske forhold, havde taget adskillige gidsler. Det førte til [[Belejringen af Wounded Knee]], som varede tre måneder, og som endte med at de oprindelige amerikanere fik mange af deres krav opfyldt.
Print/export