Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Næste revision
Forrige revision
historie:malmo [2008/06/06 09:39]
127.0.0.1 ekstern redigering
historie:malmo [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +{{ Malmoe-1574.jpg}}
 +**Malmø** (svensk Malmö) er [[Skåne]]s største og [[Sverige]]s tredjestørste by med cirka 250.000 indbyggere. ​
  
 +[[Øresundsbroen]] forbinder Malmø med [[København]].
 +
 +**Malmø** blev grundlagt i [[1275]] og var i flere hundrede år Danmarks næststørste by. 
 +
 +I [[1437]] fik '''​Malmø'''​ sit byvåben med den skånske grif af [[Erik 7. af Pommern]]. Kong Erik lod også opføre [[Malmøhus]] fæstning.
 +
 +I den danske [[reformation]] spillede ''​Malmø''​ en vigtig rolle. Malmø-borgmesteren [[Hans Mikkelsen]] oversatte sammen med den i samme by bosatte [[Lund (Sverige)|lund]]e-kannik [[Christian Pedersen]] [[Det nye testamente]] til dansk, og Malmø-præsten [[Claus Mortensen Tøndebinder]] udgav den første danske salmebog, "​[[Malmø-Salmebogen]]"​.
 +
 +Ved [[freden i Roskilde]] i [[1658]] besatte Sverige Malmø sammen med resten af [[Skåneland|Skånelandene]].
 +
 +I [[1659]] blev ni af medlemmerne i [[Malmøsammensværgelsen]],​ der havde som formål at befri Skåne fra det svenske herredømme,​ dømt til døden af den svenske besættelsesmagt. Mordene blev gennemført på Store Torv (på svensk: Stortorget). Da [[Bartholomæus Mikkelsen]],​ [[Johan Jørgensen]] og [[Jokim Brun]] var halshugget blev resten af dødsdommene ændret til [[landsforvisning]].
 +
 +På samme sted henrettedes i [[1678]] [[Jørgen Krabbe]].
 +
 +Sidste gang Store Torv blev brugt til retslige formål var i [[1811]], hvor 135 af deltagerne i det skånske bondeoprør,​ sammenlænkede,​ udmarvede og ubeskriveligt vanrøgtede blev ført ud på torvet for at få deres dom. Det berettes, at fangerne var i en sådan tilstand, at den forsamlede tilskuerskare ikke kunne "komme dem nærmere end på 50 skridts afstand, så ilde var den stank, de ulykkelige førte med sig"​. ​
 +
 +På Store Torv er i dag rejst en stor statue af Skånelandenes undertrykker [[Karl X Gustav]]. ​
Print/export